Председателят на Binance: България предлага уникална среда за криптовалутите

09:15, 04 октомври 2023
"18 на сто от жителите на страната вече притежават такива", каза още Давид Пренсе
Коментар на председателя на Байнансе
Пренсе е категоричен, че криптоактивите са бъдещето на глобалната финансова система

"България предлага уникална среда за криптовалутите".

В това е категоричен Давид Пренсе, председател на Binance. Той бе в България във връзка с Есенния коктейл на Френско-българската търговска и индустриална камара по случай началото на новия бизнес сезон, който се проведе под патронажа на Негово Превъзходителство г-н Жоел Мейер, посланик на Франция в България.

В интервю за БТА той направи ретроспекция на относително кратката, но интензивна история на криптовалутите, описа понякога турболентните, но особено важни отношения с регулаторните органи, които имат нелеката задача да контролират пазара, и очерта настоящето и бъдещо място на криптоактивите в глобалната финансова система. 

Председателят на Binance смята, че криптовалутите са счетоводни единици, създадени върху блокчейн и позволяващи трансфер на средства за съхранение на стойност или на надежден крипто портфейл.

"Криптовалутите се основават на блокчейн технологията. С оглед на това, че блокчейнът позволява сигурното съхраняване на данни, то могат да бъдат съхранявани трансакции от един човек на друг, както и да се гарантира, че тази трансакция е извършена и е реална, тъй като базата данни е реална".

Криптовалути, мем-койни, стейбълкойни, флаткойни, дигитални валути. Каква е разликата?

"Има много разлики между всички тях, ние сме ги категоризирали, но истината е, че светът на криптовалутите е толкова обширен, че на пръв поглед това е сложна за изпълнение задача. Мислете за криптовалутата като за уеб сайт - има всякакви видове, всеки със специфична функция. В действителност криптовалутата е стойностна единица, която се трансферира благодарение на технология, наречена блокчейн. Всяка криптовалута има специфична употреба. Често, когато целта на един проект е едновременно да събере пари и да изгради общност, той създава собствена валута, за да насърчи инвестициите и активното участие".

Той е категоричен, че в САЩ Binance отдавна е на мушката на финансовите власти, но във Франция са в добри отношения с регулаторните органи.

"От 2020 г. изградихме конструктивен диалог с тях. Това ни позволи да получим регистрация като доставчик на услуги за виртуални aктиви (VASP), което ни дава право да работим като доставчик на услуги за цифрови активи. В резултат на това сме упълномощени да продаваме криптовалута, да осъществяваме обмен на платформата ни, както и да провеждаме маркетингови и промоционални кампании. В същото време това ни дава възможност да информираме и обучаваме регулатора. Присъствието ни в качеството на най-голямата компания в тази област ни дава възможност да предоставим ценния си опит. Въпреки че индустрията с криптовалута е относително млада, с 13-годишното си присъствие в сектора "Байненс" е стълб през почти половината от този период. Като цяло сътрудничеството ни с френските власти е положително и продължава, тъй като се подготвяме за бъдещи регулаторни изменения, както на национално, така и на европейско равнище".

Според него недоверието към криптоактивите е отражение на естествения скептицизъм към една нова технология, която не е толкова разбираема за широката общественост.

"Съвсем нормално е хората да си задават въпроси и да отправят критики, когато се сблъскват с непознатото. Но вместо просто да опровергаем тази теза, ние предпочитаме да предприемем проактивни мерки, подкрепяйки прилагането на регулация. Този регулаторен процес ще помогне да се докаже почтеността и сериозността на сектора ни, подчертавайки наред с това истинската иновативна природа на криптокативите. От съществено значение е потребителите да се информират, да са бдителни и да вземат информирани решения. Ролята ни не е да налагаме убеждения, а да предоставим инструменти и информация, за да може всеки да подходи към света на криптовалутата с доверие и спокойствие. И един от тези инструменти е именно регулацията".

Пренсе е категоричен, че криптоактивите са бъдещето на глобалната финансова система.

"Те са изключително интересна иновация за световната финансова система, но не само за световната финансова система. Криптоактивите позволяват много неща, които днешните валути не позволяват. Първото нещо е, че финансовата система, колкото и добра да е, има доста ниско равнище на проникване. Понастоящем едва 60 на сто от световното население има достъп до финансова система, до банкова сметка и може да действа. Това означава, че 40 на сто от населението няма достъп. Сами по себе си криптовалутите позволяват демократизация на тези елементи и дават възможност на много хора, които нямат задължително банкова сметка да имат такава в криптактиви, да могат да слагат в нея криптовалути, да имат достъп до средство за съхранение на стойност. Освен това гъвкавостта на пазарите на криптовалута е несравнима. За разлика от традиционните борси, които работят с фиксирано работно време, светът на криптовалутите е активен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Тази постоянна достъпност наред със скоростта на трансакциите, предлага една добавена стойност, с която сегашната финансова система не може да се конкурира. Така че за мен това е много добра възможност за финансовия сектор да се модернизира и да внесе иновации, които ще бъдат полезни както за потребителя, така и за самия сектор".

Председателят на Binance каза още, че България е показала през последните години сериозен опит в областта на информационните технологии. 

"Това, което ни кара да мислим, че България има "добри карти", с които да играе по отношение на Уеб3, е фактът, че тя вече използва тези карти при Уеб2 (Web2). За тази цел обаче тя трябва да започне да изгражда инфраструктура с правителството и университетите, за да създаде сектор и екосистема, което за мен е пътят за развитие на България. Мисля, че това ще от голяма полза и за глобалната блокчейн екосистема".

Етикети:
криптовалути, крипто, Binance
Още от Крипто