Поради липса на доказателства: Прокуратурата прекрати разследването „NEXO“

19:01, 22 декември 2023
Предвид това, че криптоактивите към настоящия момент не са финансови инструменти, търговията с тях също не е обект на регулацията, уточняват от обвинението
В Република България липсва съответен правен режим на дейността, свързана с услуги с криптоактиви

Прокуратурата прекрати разследването "Nexo" поради липса на доказателства за престъпна дейност. 

От прокуратурата съобщават, че разследването е от края на септември 2022 година, но за него медиите научиха в края на януари от дълга пресконференция, на която бившият главен прокурор Иван Гешев обяви разследването на криптобанката "Nexo" за "уникално за света".

“В хода на разследването са привлечени четири лица в качеството на обвиняеми - К. Кънчев, А. Тренчев, К.Методиев и Т. Николов. Обвиненията са за това, че в периода от 2018 г. до януари 2023 г. четиримата са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел – престъпление по чл. 321, ал. 3 от НК.

К. Кънчев и А. Тренчев са привлечени като обвиняеми и за това, че в периода от юни 2018 г. до януари 2023 г. без съответно разрешение по чл. 13, ал. 1 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) извършвали по занятие банкови сделки чрез онлайн платформата Нексо, а именно - кредитиране и влогонабиране по смисъла на чл. 2, ал. 1 от ЗКИ, като предоставяли парични кредити (заеми) в щатски долари, британски паунди и евро на физически лица и търговски дружества, срещу получаване на лихва, както и влогове срещу изплащане на лихва – престъпление по чл. 252, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК”.

Към 2018 г., както и към останалия инкриминиран период, а и към настоящия момент, в Република България липсва съответен правен режим на дейността, свързана с услуги с криптоактиви. Същата не е регулирана и дружествата от групата Нексо не подлежат на разрешителни, регистрационни или лицензионни режими. Виртуалната валута не е регламентирана в страната като законно платежно средство и дейностите с нея не попадат в класификацията по чл. 4 от Закон за платежните услуги и платежните системи, уточняват от прокуратурата.

Междувременно разследването е установило, че регулаторните органи от щатите Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са започнали административни действия срещу компанията Нексо, поради извършване на банкова дейност и предоставяне на финансови услуги без лиценз. 

В същото време на 19.01.2023 г. между Nexo Capital Inc., Nexo Financial LLC, Nexo Inc. и Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон е постигнато окончателно споразумение. 

Според същото компанията Нексо не е участвала в измама или подвеждащи търговски практики, не са налице данни клиенти на Нексо да са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Със споразумението се прекратяват всички административни производства по отношение на компанията в осем американски щата.

В заключение може да се достигне до извода, че предлаганите от Нексо продукти не представляват финансови инструменти. Предоставянето на услуги на клиенти по отношение на тези продукти не попада в обхвата на инвестиционните услуги. 

Предвид това, че криптоактивите към настоящия момент не са финансови инструменти, търговията с тях също не е обект на регулацията.

В средата на януари се проведе шумна акция в офисите на Nexo в София. На четирима от шефовете на компанията бяха повдигнати криминални обвинения - пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз в периода от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови остров. 

В отговор Nexo отхвърли всички обвинения на прокуратурата и заяви, че ще осъди държавата за 1 милиард долара заради действията на обвинението.

Етикети:
Nexo, прокуратура, Антони Тренчев
Водещи новини

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Най-нови

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Още от Крипто