Падането на Genesis може да трансформира крипто кредитирането, а не да го закопае

17:00, 29 януари 2023
Крипто кредитирането ще оцелее през крипто зимата, смята Авив от Collider Venture
Отпускането на крипто, заеми е ли?

Мъртво ли е крипто кредитирането или просто се нуждае от по-добро изпълнение? Това е въпрос, зададен спешно след обявения фалит на Genesis Global Capital. 

За разлика от много традиционни кредитори, като банките, кредиторите на криптовалута не са длъжни да имат капитал или ликвидни буфери, които да им помогнат да преживеят трудни времена. Обезпечението, което държат – криптовалути – обикновено страда от висока волатилност, по този начин, когато пазарите се сринат, това може да удари криптовалутите като лавина, пише Cointelegraph. 

Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda, заяви пред Cointelegraph, че „спадът на крипто заемодателя Genesis напомни на търговците, че все още има нужда от много повече почистване в криптовселената". 

Отпускането на крипто, заеми е ли?

Това е въпрос, който наскоро беше зададен на професора по финанси от университета Дюк Кембъл Харви. Неговият отговор: "Не мисля така." Той вярва, че бизнес моделът остава стабилен и има място за него в бъдещите финанси.

В крайна сметка много традиционни заеми днес са свръхобезпечени. Това означава, че предоставеното обезпечение може да струва повече от заема, което е ненужно от гледна точка на кредитополучателя и води до по-малко ефективна финансова система. Разбира се, проблемът с много транзакции за кредитиране на крипто е точно обратното – те са недостатъчно обезпечени.

Въпреки това може да се достигне безопасна средна позиция, ако се приложат професионални практики за управление на риска към крипто кредитирането, каза Харви, съавтор на книгата DeFi и бъдещето на финансите.

Той вярва, че тези фалирали крипто фирми не са успели да планират най-лошия пазарен сценарий и това не е поради липса на знания. „Тези хора знаеха историята на крипто“, каза Харви пред Cointelegraph.

Фирмите за крипто кредитиране също не успяха да диверсифицират своите портфейли на кредитополучатели по брой и тип. Идеята тук е, че ако хедж фонд като Three Arrows Capital (3AC) се срине, той не трябва да събаря своите кредитори с него. Genesis Global Trading отпусна 2,4 милиарда долара на 3AC – твърде много за фирма с нейния размер, за да отпусне заем на един кредитополучател – и в момента има иск за 1,2 милиарда долара срещу вече несъстоятелния фонд.

Традиционният кредитор обикновено извършва надлежна проверка на кредитополучателя, за да провери бизнес перспективите му, преди да му даде пари, като обезпечението често се коригира въз основа на риска от контрагента. 

Какво може да обясни това незачитане на основните практики за управление на риска? „Лесно е да започнеш бизнес, когато цените растат“, каза Харви. Всички правят пари. Лесно е да отложите планирането на най-лошия възможен сценарий.

Привлекателността на крипто заемите в добри времена е, че те предлагат ликвидност на физически лица или фирми, без да се налага да продават цифровите си активи. Заемите могат да се използват за лични или бизнес разходи, без да се създава данъчно събитие.

Някои предполагат, че сега сме в преходно време. Ейлон Авив, директор във фирмата за рисков капитал Collider Ventures, разглежда кредитирането в криптовалута като „основен примитив за растежа на крипто екосистемата“.

Защо DCG?

Genesis е част от Digital Currency Group (DCG), компания за рисков капитал, основана от Бари Силбърт през 2015 г. Това е най-близкото нещо, което крипто индустрията има до конгломерат. Портфолиото му включва Grayscale Investments, най-големият в света мениджър на цифрови активи; CoinDesk, крипто медийна платформа; Foundry, операция за добив на биткойни; и Luno, базирана в Лондон крипто борса. „Една голяма въпросителна в ума на всички е каква ще бъде съдбата на DCG?“ каза Моя.

Ако DCG фалира, „масова ликвидация на активи може да предизвика шок за крипто пазарите“, каза Моя от Oanda. Той обаче вярва, че пазарът може да не види непременно връщане към скорошните дъна, въпреки че DCG играе голяма роля в крипто света.

Моя добави:

„Голяма част от лошите новини за пространството бяха оценени и банкрутът на DCG би бил болезнен за много крипто компании, но не и играта да приключи за притежателите на биткойн и етериум.“

Според Теган Клайн, съосновател и главен бизнес директор във фирмата за разработка на софтуер Edge and Node DCG може да има достатъчно ресурси, за да устои на бурята.

Нова вълна от кредитори

Като оставим настрана DCG, секторът за крипто кредитиране вероятно може да очаква някои промени преди края на 2023 г. Харви очаква появата на нова вълна от крипто кредитори, водени от традиционните финансови (TradFi) фирми, включително банки, които да заменят вече изчерпаните редици на крипто кредитори.

„Традиционните фирми с опит в управлението на риска ще навлязат в пространството и ще запълнят празнотата“, прогнозира Харви.

По-силен и по-добре подготвен 

Авив от Collider Venture казва, че крипто кредитирането ще оцелее през крипто зимата „и ще излезе по-силно от другата страна“ чрез използване на активи във веригата, „които налагат и опростяват, както чуваемостта, така и регулирането“. Той очаква непрекъснати иновации в това пространство, включително „нови форми на обезпечение като активи от реалния свят, прозрачни попечители и приложимост чрез нови примитиви за абстракция на сметки“.

Като цяло кредитирането в криптовалута остава полезна финансова иновация, но практикуващите трябва да възприемат някои от най-съвременните практики за управление на риска, разработени от традиционните финансови компании.

„Идеята е добра, но изпълнението беше провал“, обобщи Харви от университета Дюк и уточни, че „втората вълна ще бъде по-добре подготвена.“

Етикети:
кредитиране, Genesis, крипто
Още от Крипто