Нова измама с криптовалути

15:05, 18 март 2023
Експерти съветват да инвестираме само в доказали се на пазара компании
Нова измама с криптовалути
Компанията е регистрирана в САЩ, но дейността й се простира в много страни от цял свят, съобщава BBC

“Смята се, че хиляди хора са загубили спестяванията си, след като са инвестирали в приложение за търговия с криптовалути, наречено iEarn Bot”, казва в разследването си BBC.

Експерти, които са разследвали компанията, твърдят, че това може да е един от най-големите крипто скандали досега. 

Роксана, което не е истинското ѝ име, е от Румъния. Тя казва, че е загубила стотици евро, когато е инвестирала в iEarn Bot. Помолила е BBC да не се разкрива самоличността ѝ, тъй като се опасява, че професионалната ѝ репутация може да бъде накърнена.

“Беше ми казано, че инвестицията ми ще бъде обработвана от програмата за изкуствен интелект на компанията, което гарантира висока възвръщаемост. Инвестирах в един бот за един месец. През приложението можеше да се следи всичко -  имаше графики, показващи как се развива инвестицията”.

Според нея всичко е изглеждало много професионално до един момент, в който е била обявена техническа профилактика.

“В този момент за известно време тегленията от приложението бяха замразени. Направих заявка за теглене и парите просто изчезнаха. Портфейлът стана нулев - но в портфейла ми така и не бяха кредитирани никакви пари".

Според Би Би Си в Румъния десетки високопоставени личности, включително държавни служители и учени, са били убедени да инвестират чрез приложението, защото то е било спонсорирано от Габриел Гараис, водещ ИТ експерт в страната. 

Той от своя страна също заяви, че е бил подведен да инвестира собствените си спестявания в приложението и е загубил парите си. 

Компанията е регистрирана в САЩ, но дейността й се простира в много страни от цял свят, съобщава BBC.

Етикети:
криптовалути, крипто, измама
Още от Крипто