NFT технологията е в прекрасна синергия с изкуството

16:08, 15 юни 2022
"Музикален Акселератор 2022" създава първия NFT сингъл с финансовата и инженерна помощ на Nexo

NFT - незаменимите токени променят света на изкуството. До карая на годината това ще направят и със света на българските музикални артисти, които са част от второто издание на "Музикален Акселератор" организирано от RockSchool. 

Благодарение на техния талант, инжинерната и финансовата помощ на Nexo ще бъде създаден първия български NFT сингъл. Каква е целта на инициативата и NFT-тата ли са бъдещето на изкуството и дигиталната индустрия, в интервю за "ДИВИДЕНТ" коментираха Елеонор Топалова, communications CSR Nexo и Мелина Крумова основател на RockSchool. 

Какво е "Музикален Акселератор"? 

"Музикалният Акселератор" е програма за развитие на музикални български артисти и издаване на качествена българска музика. В рамките на обучението всеки получава професионален запис и продукция на сингъл. Помагаме им с идеи по аранжимента, намиране на студио, извършва се целия миксинг мастеринг. Правим студио и видео клип на всеки от синглите", каза Мелина Крумова. 

Тя уточни, че се организират и обучителни семинари, които са фокусирани върху кариерното развитие.

"Тази година с помощта на Nexo ще го надградим", подчерта основателката на RockSchool. 

От думите й става ясно, че записите вече текат.

"До средата на септември ще сме готови с цялата аудио продукция, а до първи ноември ще сме готови с цялата видео продукция. Тогава ще направим и завършваща кампания, която е много важна за нас, защото ще изберем кой или кои от артистите ще направят сингъла си на NFT", уточни още Крумова. 

Nexo подкрепя българските артисти 

"Всичко започва с това, че от Nexo вярваме, че в България има много таланти, които се развиват. Затова и работата на отговорния бизнес е да ги подкрепи по всякакъв възможен начин", каза пред "ДИВИДЕНТ" Елеонор Топалова. 

Тя открои и факта, че освен подкрепата за инициативата "Музикален Акселератор", от компанията искат да подпомогнат и артистите,  но по допълнителен начин, а именно със силата на NFT технологията.

"NFT-тата са безкрайна технология. Те могат да бъдат през картинка, филм или албум на световно известен изпълнител. Решихме, че е крайно време именно млади български таланти да създадат първия български NFT сингъл с наша помощ. Отделно от това да им помогнем благодарение на блокчейн технологиите да намерят още начини за финансиране на своето развитие", каза още Топалова.

По думите й NFT може да помогне на артиста да развие музикалния си бизнес на едно друго ниво.

"Именно това е цялата идея на "Музикален Акселератор" – да подпомогне младите таланти да се развиват и да бъдат успешни дори и на световна сцена", допълни още тя. 

В началото идеята на Nexo e била да направи сингъл на най-харесвания от аудиторията артист.

"Смятам, че може да надградим и повече от един. Идеята е да токенизираме не само аудио изпълнението, но и видео изпълнението, за да може да бъде още по интересно за широката аудитория", сподели Топалова.

И уточни, че допълнително от Nexo ще направят и един малък допълнителен курс, в който ще покажат на артистите, какво всъщност е NFT, как могат да произведат собствено NFT и как да монизират на база него.

NFT-тата са една технология, която ще е трамплин занапред, 

категорична е Топалова. 

"Предполагам много от вас са чували за WEB 3, ние в момента сме в епицентъра на една дигитална революция, в която нашата дигитална идентичност се формира именно благодарение на NFT на блокчей технологии и т.н. Вярваме, че NFT-тата в пълния капацитет на тази технология, което тепърва ще се развива, ще прекрои изцяло начинът, по който използваме нашите дигитални сертификати. Защото NFT е дигитален сертификат за собственост и това може да бъде всичко", каза още тя. 

Според нея, от гледна точка на изкуство незаменимите токени правят нещо изключително ценно. Елеонор Топалова припомня, че именно във времена на пандемия, когато множество артисти нямаха възможност да правят събития на живо, множество визуални артисти не можеха да капитализират на база труда си. Тогава NFT-тата отвориха един прозорец и позволиха на една безгранична технология, заедно със силата на интернет да подпомогне на артисти от цял свят да разкажат дори още по-хубави истории.

"И NFT-тата и технологията са в прекрасна синегрия с изкуството, защото всичко опира до добра идея", твърди тя. 

Топалова сподели, че съвсем на скоро Nexo е издал уникален заем от над 3.5 млн. долара за много рядко NFT от колекцията КриптоПанкс, за която всички сме чували.

"Развиваме допълнително и такъв тип услуги", допълни още тя. 

"Тази технология може много устойчиво да подпомогне артистите и най-ценно е да подпомагаме младите артисти. Това е целта и образованието, за да може да развием едно по успешно ново поколение – музиканти, творци, които да славят България", завърши Топалова. 

Етикети:
Nexo, NFT, Елеонор Топалова, Мелина Крумова, български сингъл, RockSchool, Музикален Акселератор
Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Крипто