Nexo постигна историческо споразумение с регулаторите в САЩ

08:20, 20 януари 2023
“С това се слага край на спекулациите за връзка между българското разследване и ситуацията в САЩ”, заявяват от Nexo
Nexo сключи споразумение със САЩ
В позицията си от Nexo изказват благодарността си към щатските регулатори за обективността им

Nexo се е споразумяла с американските регулатори да плати глоба в размер на 45 милиона долара и да преустанови нерегистрираното предлагане на продуктите си на американските клиенти.

Това става ясно от съобщение на Комисията за ценни книжа, където се уточнява, че предлагането и продажбата не са отговаряли на изискванията за освобождаване от регистрация.


„Изключително сме удовлетворени от това цялостно и окончателно решение, което еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ. За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят. Нескопосаните внушения за “международен” елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни “Ен Ди Ес” ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на “евроатлантически партньори”, са разобличени от неопровержими факти. В допълнение, опитът да се прикачи акцията срещу Nexo, посредством насрочването ѝ в ден, който да съвпадне с друга акция на Европол срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, бе осуетен от официалното потвърждение на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), че двете събития не са свързани. Въпреки това, организаторите постигнаха немалко от своите политически цели. На всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени щети”, каза Антони Тренчев, съосновател на Nexo.


Тренчев е категоричен, че екипът на Nexo ще продължава да бъде изцяло фокусиран върху изграждането на иновативни и сигурни финансови услуги.

”Припомняме, че Nexo е сред много малкото компании, незасегнати от вълната на фалити в крипто индустрията през изминалите 12 месеца – само по себе си най-ясният атестат за устойчивостта на бизнеса и модела ни“.

В позицията си от Nexo изказват благодарността си към щатските регулатори за обективността им.

„Благодарим на щатските регулатори, участвали в процеса, за тяхната обективност и професионализъм, както и за усилията и отдадеността им да направят това, което смятат, че в най-голяма степен защитава интереса на американските граждани. Ценности като прозрачност, предприемаческа свобода и придържане към най-високите професионални, етични и правни стандарти са фундаментални за тази нация; ценности, които Nexo припознава изцяло и неотлъчно следва. Благодарни сме на адвокатската ни кантора Schulte Roth and Zabel LLP за осъществяването на този най-конструктивен диалог с щатски регулатори на САЩ, както и с Главния прокурор на Ню Йорк, който доведе до този най-справедлив и балансиран резултат”.

Компанията Nexo, припозната в САЩ като глобален иноватор, сходен на Uber и Airbnb, предоставя революционни решения в бързо развиваща се и динамична индустрия. Поради самата същност на иновациите и на компании като Nexo, те не се вписват в съществуващите рамки. Това предполага, в добронамерено сътрудничество с институциите и в защита на интереса на потребителите, компании като Nexo да участват в развиването и усъвършенстването на съществуващите регулаторните рамки.

Коста Кънчев, съосновател на Nexo, добави: “Уверени сме, че съвсем скоро ще бъде формирана ясна, устойчива и предвидима регулаторна рамка в Съединените щати, така че Nexo и сходни компании да могат да предлагат все повече добавящи стойност продукти в съответствие със законовите и други нормативни изисквания. Така САЩ отново ще се препотвърди като световия двигател на иновациите, който от десетилетия е”.

Споразуменията, кулминация на почти две години работа, са нагледен пример за принципите на Nexo, въз основа на които изграждаме на прозрачен, предвидим и устойчив бизнес модел, устоял във времето на изпитанията на пазара. Оказаното пълно съдействие на регулаторите в САЩ е високо оценено от тях. Екипът на Nexo, както винаги, е отдаден и непоколебим в своя ангажимент да поддържа най-високите световни стандарти по отношение на спазването на регулаторните и KYC/AML/CTF задължения, защита на клиентите и инвеститорите. Така Nexo, чрез своята финансова стабилност и растеж, продължава развитието и глобалното утвърждаване на финтех индустрията.

Детайли по споразуменията:

● Не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер.

● Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа.

● С това американските регулатори приключиха своите всеобхватни проверки на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията.

За Nexo


Nexo е водеща световна регулирана институция за управление на дигитални активи. Мисията на компанията е да предостави пълен набор от финансови услуги и продукти на основата на криптовалути. Те включват усъвършенствани решения за търговия за непрофесионални и институционални клиенти, агрегиране на ликвидност ефективни от данъчна гледна точка кредитни линии, обезпечени с активи, лихвоносен продукт, придружени от най-високо ниво на попечителска сигурност на Nexo платформата.

В началото на 2022 г. компанията основа своето инвестиционно подразделение Nexo Ventures, което има вече над 60 портфейлни компании. Nexo управлява над $2.3 милиарда в активи за над 5,000,000 потребители в 200+ юрисдикции и е обработила повече от $130 милиарда от своето основаване през 2018 г.

Етикети:
САЩ, Nexo, крипто
Още от Крипто