Nexo е изненадан от действията на държавните регулатори

13:01, 30 септември 2022
Кредиторът на криптовалута е съобщил на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ по-рано тази година, че прекратява услугите си за нови клиенти
Nexo опроверга действияТа на държавните регулатори в САЩ
По думите на Калин Методиев, съосновател и управляващ партньор на Nexo събитието, което е накарало компанията да вземе сама това решение е било свързано с друго такова на SEC срещу BlockFi през февруари

Кредиторът на криптовалута Nexo е бил изненадан от начина, по който осем държавни регулатори публично предприеха действия срещу него за нарушения на ценни книжа в САЩ. Това обяви Калин Методиев, съосновател и управляващ партньор на компанията. 

По-рано тази седмица Министерството на финансовата защита и иновациите на Калифорния (DFPI) забрани продукта Earn Interest на българската компания за търговия с криптовалута на територията на САЩ, защото не е бил одобрен от правителството за продажба под формата на инвестиционен договор.

DFPI също така заяви, че се присъединява към регулаторите от седем други държави в предприемането на действия срещу компанията, включително Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт.

Пред Cointelegraph, Методиев обясни, че компанията е хваната неподготвена, тъй като от доста време води директни разговори с регулаторите и Комисията по ценните книжа и борсите (SEC).

"Бяхме малко изненадани от това, че тази новина беше изнесена публично, защото това не е процес, който е започнал току-що тази седмица", каза той, добавяйки:

"Работихме с нашите правни съветници в САЩ, които използвахме през последните няколко години, за да ни навигират конкретно през тези води в тези разговори."

Методиев обяви, че компанията е съобщила на SEC по-рано тази година, че доброволно прекратява услугите за нови клиенти от САЩ, което предполага, че фирмата работи добросъвестно и се стреми да спазва местните разпоредби.

Оказва се, че продуктът не е достъпен за нови потребители в Съединените щати от 19 февруари, а съществуващите притежатели на сметки в САЩ не са успели да направят нови депозити в своите сметки.

По думите на Методиев, това, което е накарало компанията да вземе сама това решение е било свързано с друго такова на SEC срещу BlockFi през февруари.

В крайна сметка това не е попречило на Nexo да предоставя услуги в Съединените щати.

Компанията ще продължи да води разговори с регулаторите относно своите крипто предложения.

Методиев също така подчерта, че Nexo разглежда експанзията в САЩ чрез други пътища, посочвайки, че придобива дял в Hulett Bancorp тази седмица, холдингова компания, която притежава федерално лицензираната Summit National Bank.

Nexo също следи за придобивания на крипто компании, като Методиев отбелязва, че фирмата е водила дискусии с много фирми с проблеми с ликвидността на мечия пазар, дори такива като Voyager Digital и Celsius.

Въпреки това той не е предоставил никакви конкретни подробности за сделките, които са в процес на разработка. 

Етикети:
САЩ, Nexo, държавни регулатори, Калин Методиев
Още от Крипто