Най-големите икономики подготвят първите глобални правила за криптовалути

14:36, 11 октомври 2022
Регулациите ще бъдат финализирани до средата на 2023 г.
Регулациите за криптовалути като биткойн ще бъдат готови до средата на 2023 г.

От компаниите за криптоактиви скоро може да се изисква да заделят капитал като банките. Това изискване е част от пакет регулации, предложен от Съвета за финансова стабилност - финансов орган (FSB), който координира създаването на финансови правила сред Групата на 20-те най-големи икономики в света (Г-20).

Понастоящем секторът е до голяма степен нерегулиран в повечето страни, като трябва да се спазват само правилата за защита срещу пране на пари и финансиране на тероризма.

FSB каза, че криптовалутите, които имат комбинирана стойност от около 935 милиарда долара спрямо 3 трилиона долара по време на пика през ноември миналата година, не са достатъчно големи, за да застрашат финансовата стабилност, но са необходими правила за регулиране на вероятно възстановяване.

FSB препоръчва въвеждането на рамка за надзор и управление на рисковете и данните в крипто фирмите, както и изготвяне на планове за плавно затваряне на фирми за крипто активи в затруднено положение. "Няколко заемодатели на крипто-активи се провалиха по време на неотдавнашните пазарни сътресения в резултат на уязвимост, слаба капитализация, концентрирани експозиции към рискови субекти и рискова търговия и бизнес начинания", каза Съветът за финансова стабилност.

Предложенията са подложени на обществено обсъждане до 15 декември и ще бъдат финализирани до средата на 2023 г., когато се очаква членовете на FSB да ускорят изпълнението им.

FSB също така преразгледа своите насоки за регулиране на стабилни монети, вид криптовалута, обикновено обезпечена с фиатна валута като долара. Сривът на подкрепения с долари стейбълкойн Terra през май подчерта високия риск от загуба и потенциалната нестабилност на стейбълкойните, които нямат стабилизиращ механизъм, каза Съветът за финансова стабилност.

Етикети:
криптоактиви, регулации, Г-20
Още от Крипто