Нано чипът за копаене на биткойни на Джак Дорси се насочва към прототип

11:20, 01 май 2023
Block завърши дизайна на новия си прототип ASIC чип, за който казва, че ще ускори плана си за пускане на пазара на платформа за копаене на биткойни с „отворен код“
Нано чипът за копаене на биткойни на Джак Дорси се насочва към прототип
Intel обяви, че ще спре да приема нови поръчки за своите ASIC от серия Blockscale 1000 до 20 октомври и ще прекрати доставките през април 2024 г. като част от мерките за намаляване на разходите

Компанията за финансови услуги и технологии Block, собственост на бившия главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, обяви, че е завършила дизайна на прототипа на своя нов петнанометров (5nm) биткойн чип за копаене — за който се твърди, че е ключов за децентрализиране на доставките на съоръжения за копаене на биткойни.

Според публикация в блог, публикувана на 28-и април, Блок обяснява, че разработването на ASIC платформи за копаене на биткойни е както финансово, така и технически предизвикателство. Резултатът от това е „прекомерната концентрация на персонализиран силикон за копаене на биткойни“ в ръцете на няколко избрани компании. Block смята тази централизация за вредна както за копачите, така и за биткойн мрежата като цяло.

По-специално, компанията със седалище в Сан Франциско написа, че планира да направи технологията за копаене на биткойн „отворен код“, където е възможно, като продава самостоятелни ASIC и други хардуерни компоненти, за да „оптимизира иновациите и да увеличи максимално размера на хардуерната екосистема за копаене на биткойн“.

В публикацията се добавя, че стъпките, предприети през последните няколко месеца, ще позволят на фирмата да експериментира с нови дизайни и ще им помогне да пуснат на пазара по-ефективни и достъпни чипове за копаене на биткойни. За да ускори това развитие, Block добави, че е закупил голяма партида ASIC чипове от Intel.

На 18 април Intel обяви, че ще спре да приема нови поръчки за своите ASIC от серия Blockscale 1000 до 20 октомври и ще прекрати доставките през април 2024 г. като част от мерките за намаляване на разходите. Блок казва, че този голям прием на ASIC от Intel ще помогне за ускоряване на разработката на неговия патентован 3nm чип, за който твърди, че при пускането му ще бъде най-модерният чип до момента.

„Сега можем да съсредоточим нашия дизайнерски екип изключително върху най-новата разработка на тринанометрови ASIC.“

Мащабът на нанометър (1 nm) е приблизително еквивалентен на ширината на два силициеви атома. Тъй като части от чиповете стават по-малки, това позволява повече транзистори да се поберат в силиконова матрица със същия размер. Чрез намаляване на общия размер електрическият ток изминава по-малко разстояние във веригата, за да извърши изчисление, което означава, че общата ефективност се подобрява и количеството произведена топлина намалява.

Трябва да се отбележи, че 5-нанометровите ASIC чипове съществуват от известно време, като най-ранният 5nm ASIC беше пуснат през 2021 г. от китайската минна фирма Canaan. В момента повечето ASIC за копаене на биткойн работят на 5nm чипове; обаче никоя компания не е направила дизайна на ASIC чип с отворен код.


ASIC означава „специфична интегрална схема за приложение“ и се отнася до компютъризирано устройство, което е оптимизирано за изпълнение на една единствена изчислителна функция и обикновено се използва за копаене на криптовалути с доказателство за работа, като биткойн.

Етикети:
криптовалути, крипто, биткойн
Още от Крипто