Намибия подписва законопроект за регулиране на крипто обмена

10:35, 26 юли 2023
Сред основните цели на закона е да се осигури защита на потребителите, предотвратяване на пазарни злоупотреби и смекчаване на рисковете от пране на пари и финансиране на тероризъм
Намибия с нов закон за крипто
Това е първият закон, който ще определя как страната трябва да регулира дейностите, свързани с криптовалута

Правителството на Намибия официално подписа законопроект за регулиране на крипто обмена.

На 21 юли законът, регулиращ VASP, беше включен във вестника на Република Намибия, след като преди това беше одобрен от Националното събрание на Намибия на 6 юли и подписан от президента Хаге Гейнгоб на 14 юли.

Законопроектът, наречен Закон за виртуалните активи на Намибия от 2023 г., има за цел да назначи регулаторен орган за надзор на крипто борсите в страната.

Това е първият закон, който ще определя как страната трябва да регулира дейностите, свързани с криптовалута.

Той ще влезе в сила на дата, определена от Министерството на финансите на Намибия.

Сред основните цели на закона е да се осигури защита на потребителите, предотвратяване на пазарни злоупотреби и смекчаване на рисковете от пране на пари и финансиране на тероризъм.

Съобщава се, че доставчиците, които не отговарят на изискванията, могат да получат санкции до $671 000 (10 милиона намибийски долара) и 10 години затвор.

Централната банка на страната, Bank of Namibia, поддържа позицията си, че криптовалутите няма да имат статут на законно платежно средство в страната.

Правният завой на Намибия започна през май 2018 г., когато Bank of Namibia преразгледа първоначалното си решение да забрани обмена на криптовалута.

По-рано този месец финансовият регулатор на Южна Африка обяви, че всички борси за криптовалута в страната ще трябва да получат лицензи до края на 2023 г., за да продължат дейността си.

Камерун, Етиопия, Лесото, Либерия, Република Конго, Сиера Леоне, Танзания и Зимбабве са сред африканските държави, които са наложили забрана на криптовалутите, показва справка на Международния валутен фонд.

Етикети:
крипто, Закон, Намибия
Още от Крипто