Лари Финк: Инвеститорите са все по-нетърпеливи да добавят крипто активи към своите портфейли

15:10, 17 юли 2023
Комисията по ценни книжа на САЩ прие заявлението на BlackRock за създаването на инвестиционен биткойн фонд
Главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк изказа подкрепа за ролята на криптовалутите в демократизирането на инвестиционния процес
"Все повече и повече от нашите глобални инвеститори ни питат за крипто", каза Главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк

Главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк отново се обяви в подкрепа на ролята на криптовалутите в демократизирането на инвестиционния процес в световен мащаб, посочвайки нарастващия интерес сред клиентите на компанията към цифровите активи.

Коментарът на Финк идва на фона на новината, че Комисията по ценни книжа и борси на Съединените щати (SEC) прие заявлението на BlackRock за създаването на инвестиционен биткойн фонд.

Навлизането на BlackRock в спот биткойн ETF състезанието е значително поради неговото положение във финансовата индустрия - BlackRock е най-големият мениджър на активи в света с 8.59 трилиона щатски долара управлявани активи към 31 декември 2022 г. 

ETF са инвестиционни фондове, които обикновено следват определени индекси и обикновено се търгуват на борси. В сферата на криптовалутите, фонд, който отразява стойността на един или множество цифрови токени и включва различни криптовалути, е известен като криптовалутен ETF.

"Все повече и повече от нашите глобални инвеститори ни питат за крипто", казва Финк.

Според Финк криптовалутите имат "отличителна стойност спрямо други класове активи“ в подпомагането на диверсификацията на портфейлите. Прогнозата му е, че в това направление криптовалутите ще надхвърлят всяка една валута в международен мащаб. 

"Ние работим с нашите регулатори, защото, както на всеки нов пазар, ако името на BlackRock ще бъде на него, ние ще се уверим, че това място е безопасно, здраво и защитено“, каза още той.

"Вярваме, че носим отговорност да демократизираме инвестирането. Свършихме страхотна работа и ролята на ETF в света трансформира инвестирането. И ние сме само в началото на този процес“, каза Финк.

Докато американските парични мениджъри чакат решението на SEC, първият спот биткойн ETF в Европа ще дебютира по-късно тази година чрез базираната в Лондон фирма Jacobi Asset Management. Продуктът трябваше да бъде пуснат на пазара през 2022 г., но беше отложен поради мечия пазар.

Още от Крипто