Крипто юристи: Случаят с Ripple е важен на фона на репресиите на SEC срещу Coinbase и Binance

08:57, 09 юни 2023
"Дали XRP се определя като ценна книга или не в случая с Ripple със сигурност ще окаже влияние върху двете последни съдебни дела за крипто обмен", коментират експерти
Крипто новини
Според експерти SEC ще смекчи действията си срещу крипто фирмите, след като големите финансови институции приемат по-голям дял от крипто пазара

Съдиите, председателстващи съдебните дела на Coinbase и Binance, вероятно ще наблюдават внимателно резултатите от делото SEC срещу Ripple, казаха крипто адвокати пред Cointelegraph.

Ripple е в съдебна битка с SEC от декември 2020 г. Регулаторът твърди, че е предлагал нерегистрирани ценни книжа чрез XRP от 2013 г.

На 6 юни SEC заведе дело срещу Coinbase, твърдейки също, че е предлагала нерегистрирани ценни книжа. Ден преди това заведе дело срещу Binance, съдържащо някои подобни твърдения.

Адвокатът Джеймс Мърфи, известен като „MetaLawMan“ в Twitter, обясни в серия от туитове на 9 юни, че благоприятен изход за Ripple може да „подкопае цялата основа за случая на SEC“ срещу Coinbase и Binance.

Той обаче също така предупреди, че „преди някой да се развълнува твърде много“, решението на съдия Торес по делото Ripple няма да бъде „обвързващ прецедент“ за тези скорошни документи.

Това означава, че съдиите по делото Coinbase и Binance „няма да бъдат длъжни да се произнасят по същия начин“, тъй като само решенията на Апелативния съд и Върховния съд имат това влияние.

Говорейки пред Cointelegraph, про-XRP адвокат Джон Дийтън вярва, че SEC е „много наясно“, че решението на съдия Торес по случая Ripple ще бъде публикувано „в много близко бъдеще“.

Дийтън вярва, че SEC целенасочено е подала тези нови дела преди този резултат, в случай че регулаторът е изправен пред неблагоприятен изход в случая с Ripple, заявявайки:

„Вярвам, че SEC искаше тези дела да бъдат заведени преди това решение само в случай, че това е лош резултат за SEC, което вероятно ще го накара да загуби известна политическа и правна инерция".

Мърфи вярва, че съдията, назначен по делото Coinbase, съдия Риърдън, „ще обърне много голямо внимание“ на определянето дали XRP е ценна книга или не, посочвайки, че те работят в един и същ съд в Долен Манхатън.

Експертът за XRP адвокат Бил Морган, консултант в Morgan Mac Lawyers, също изрази мнение, че случаят с Ripple може да окаже влияние върху случаите на Binance и Coinbase.

Морган обясни, че резултатът от делото на Ripple може да се използва като „предимство“ или за индустрията, или за SEC, в зависимост от резултата.

„Ако загубят лошо в случая с Ripple, те продължават напред с Coinbase и Binance със съществена присъда срещу тях. Очевидно Coinbase и Binance ще използват това в своя полза, че продажбите на XRP не са инвестиционен договор".

Дийтън отбеляза, че всъщност е предсказал още през 2022 г., че SEC ще съди Coinbase и Binance „по начина, по който SEC подхождаше към случая с Ripple и XRP“.

Той обаче вярва, че SEC ще смекчи действията си срещу крипто фирмите, след като големите финансови институции приемат по-голям дял от крипто пазара.

„След като JPMorgan, Goldman Sachs или други традиционни играчи получат по-голям дял от крипто пазара, SEC ще стане по-разумна“.


Етикети:
криптовалути, крипто, SEC
Още от Крипто