Крипто платформите ще се държат под око след срива на FTX

13:38, 24 ноември 2022
Сривът във FTX остави приблизително един милион кредитори пред загуби в размер на милиарди долари
Крипто сектора ще бъде по регулиран
Сам Банкман-Фрийд, основателят на изпадналата в криза криптоборса FTX и компанията за търговия Alameda Research, се извини на служителите си в писмо

Сривът на борсата FTX внася по-голяма бързина в регулирането на крипто сектора. Такива „конгломератни“ платформи ще бъдат на фокус през 2023 г., каза в интервю новият председател на глобалния наблюдател на ценни книги IOSCO, цитиран от Ройтерс. 

Жан-Пол Серве каза, че регулирането на крипто платформите може да се основава на принципи от други сектори, които се справят с конфликти на интереси, като например агенции за кредитен рейтинг и компилатори на пазарни показатели, без да се налага да започне от нулата.

Криптоактиви като биткойн съществуват от години, но регулаторите се съпротивляваха да се намесят и да напишат нови правила.

Но сривът във FTX, който остави приблизително един милион кредитори пред загуби в размер на милиарди долари, ще помогне да се промени това, каза той пред Reuters.

По думите му усещането за неотложност не е било същото дори преди две или три години. 

"Нещата се променят и поради взаимосвързаността между различните видове бизнес, мисля, че сега е важно да можем да започнем дискусия и натам вървим", каза още той. 

IOSCO, която координира правилата за страните от Г-20 и други, вече е определила принципи за регулиране на стабилните монети, но сега фокусът се насочва към платформи, които търгуват с тях.

В основните финанси има функционално разделение между дейности като посредничество, търговия, банкови услуги и емитиране, като всяка има свой собствен набор от правила за поведение и предпазни мерки.

Припомняме, че вчера Сам Банкман-Фрийд, основателят на изпадналата в криза криптоборса FTX и компанията за търговия Alameda Research, се извини на служителите си в писмо, в което говори за срив в обема на „обезпеченията“ до 9 млрд. долара от 60 млрд. долара.

"Не разбирах пълния мащаб на маржовите позиции, нито разбирах магнитуда на риска от свръхкорелиран срив", посочва още той. 

Етикети:
крипто, FTX, платформи
Още от Крипто