Конгресът на Бразилия предприема действия за налагане на по-високи данъци върху криптовалутите

16:45, 13 август 2023
Според местни доклади комисия на Конгреса е одобрила поправки към законопроект, който признава криптовалутите като „финансови активи“ за данъчни цели при чуждестранни инвестиции
Нови закони за крипто в Бразилия
Националният конгрес на Бразилия ще гласува законопроекта на 28 август. Ако бъде одобрен, новото данъчно облагане ще влезе в сила през януари 2024 г.

Конгресът на Бразилия напредва със законодателство, което ще увеличи данъците върху криптовалутите, държани в чужбина.

Според местни доклади комисия на Конгреса е одобрила поправки към законопроект, който признава криптовалутите като „финансови активи“ за данъчни цели при чуждестранни инвестиции.

Освен това проектозаконът облага с данък печалбите от колебанията в цените на крипто активите спрямо фиатната валута на Бразилия, както и колебанията на валутните курсове.

Според заместник Мерлонг Солано преразглеждането се стреми да насърчи еднакво данъчно третиране, тъй като крипто инвестициите в чужбина в момента получават по-ниски данъчни облекчения.


Печалбите в чужбина до 6000 бразилски реала (~$1200) ще бъдат освободени от данъчно облагане съгласно новите правила. Печалбите между 6000 и 50 000 реала (~$10 000) подлежат на данъчна ставка от 15%. Над този праг ще се прилагат данъци от 22,5%.

Според законодателството промените ще се прилагат само за борси за криптовалути без офиси в Бразилия.

Новите правила биха могли да направят местните борси по-евтина опция за някои инвеститори, особено тези с печалби над най-високата данъчна група, коментираха правни експерти.

Освен това законът може да стимулира дейността за криптообмен на национално ниво и да привлече чуждестранни играчи да създадат офиси в страната.

Редица глобални крипто борси работят в страната, включително Binance, Coinbase, Bitso и Crypto.com, както и местни играчи като Mercado Bitcoin и Foxbit.

Националният конгрес на Бразилия ще гласува законопроекта на 28 август. Ако бъде одобрен, новото данъчно облагане ще влезе в сила през януари 2024 г.

Етикети:
крипто, данъци, Бразилия
Още от Крипто