В какво състояние е пазарът на криптовалутите в Западна Европа?

07:30, 17 октомври 2022
От данъците и законодателството до местните стартиращи фирми и професионални асоциации — всичко, което трябва да знаете за блокчейн и крипто в Западна Европа
Колко крипто валути имат държавите от Западна Европа
Докато регулаторните усилия на Франция остават в по-широк контекст на ЕС, Швейцария все още е водеща по отношение на привличането на стартиращи фирми и създаването на най-приветливата правна среда за тях

Въпреки турбуленцията, която избухна на крипто пазара това лято, има важен дългосрочен маркер, който трябва да се вземе предвид при всяка комплексна оценка - комбинацията от приемане и регулиране. Последният доклад на EUBlockchain Observatory, наречен „EU Blockchain Ecosystem Developments“, се опитва да измери тази комбинация в рамките на Европейския съюз, комбинирайки данните за всяка страна-членка от Португалия до Словакия.

Тъй като оригиналният доклад наброява повече от 200 страници, Cointelegraph подготви резюме с намерението да улови най-важната информация за състоянието на крипто и блокчейн в Европа. Но първите данни представени по-долу в статията са на шест западноевропейски държави. 

Австрия

Там има 50 доставчици на блокчейн, които общо успяват да съберат 48,72 милиона долара.

Оказва се, че там регистърът за доставчици на услуги за виртуални активи (VASP) е бил създаден от Органа за финансови пазари година по-късно, през 2020 г. Регулаторите са приели "цялостен неограничителен подход". Така в крайна сметка крипто, блокчейн и крипто копаенето остават до голяма степен нерегулирани.

Както е в повечето европейски страни, обменът на цифрова валута е освободен от ДДС. Капиталовите печалби от продажбата на крипто подлежат на прогресивен данък върху доходите, който възлиза на до 55% за физически лица и 25% за корпорации, но може да се прилагат политики за цифрово данъчно облагане, ако цифровата валута генерира доход от лихви и по този начин се квалифицира като инвестиционен актив.