Изпълнителният директор на Messari: Новият законопроект за крипто на САЩ е необходим

08:31, 08 юни 2023
„Структура на пазара на цифрови активи“ позволява на определени токени да се квалифицират като цифрови стоки
Новият законопроект за крипто на САЩ е необходим
Законопроектът беше обсъден в светлината на неотдавнашните съдебни дела на SEC срещу двете най-големи борси за криптовалута – Binance и Coinbase

Главният изпълнителен директор на Messari Райън Селкис похвали новопредложения републикански законопроект за крипто, като коментира, че е „10 пъти подобрение“ спрямо всички други законопроекти за крипто, внесени в Конгреса на Съединените щати досега.

Законопроектът „Структура на пазара на цифрови активи“ (DAMS), представен на 1 юни, предлага да се създаде рамка за запълване на празнините в регулаторния процес между Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ и Комисията за борсата на ценни книжа относно дейности, свързани с крипто-активи.

Говорейки на организирано от Coinbase събитие в Twitter Spaces на 7 юни, Селкис обясни, че представителите на САЩ Патрик Макхенри и Глен Томпсън са изготвили път, по който токените да постигнат съответствие чрез децентрализация, без незабавно да задействат законите за ценните книжа.


„Как биха могли токените в най-ранния си етап да влязат в съответствие със законите за ценните книжа временно, освен ако не бъдат достатъчно децентрализирани?“ – попита риторично Селкис.

След това той призна предишната работа на председателя на Комисията по ценни книжа на САЩ Хестър Пиърс, която пусна предложение за „безопасно пристанище“ през февруари 2020 г.

Последният подобен законопроект за крипто, който влезе в Конгреса, беше Законът за защита на потребителите на цифровите стоки, който беше въведен на 3 август, за да осигури допълнителен надзор върху крипто индустрията след колапса на FTX.

Коментарите на главния изпълнителен директор на Messari бяха подкрепени от TuongVy Le, ръководител на регулациите и политиката в Bain Capital Crypto, който добави, че DAMS най-накрая дава на издателите на токени „път към съответствие“.

„Проблемът, с който се сблъскват много емитенти на крипто или проекти за токени, е, че когато стартирате токен, вие не ставате децентрализирани веднага, нали?“ каза Ле.

Тя обясни, че издателите на токени „имат нужда от време, за да работят за това“, но докато това е в процес на работа, SEC може да се намеси и „да предприеме принудителни действия срещу вас“.

Въпреки че Le смята, че това винаги е бил „фундаменталният проблем“, тя остава с надежда, че DAMS може да го разреши веднъж завинаги:

„Мисля, че този законопроект решава това. Това дава път на емитентите на токени да стигнат до там по наистина обмислен начин.“

Пол Гревал, главен правен директор в Coinbase, също призна проблемите, с които се справят много издатели на токени:

„Съгласно сегашния закон наистина няма разумен път тези активи, които започват живота си като ценна книга, да се развиват и включват в голяма степен чрез децентрализация по начин, който е признат от закона.“


Законопроектът беше обсъден в светлината на неотдавнашните съдебни дела на SEC срещу двете най-големи борси за криптовалута – Binance на 5 юни и Coinbase на 6 юни – за предполагаемо нарушаване на законите за ценните книжа чрез предлагане на токени като нерегистрирани ценни книжа.

Сега SEC счита най-малко 67 криптовалути за класифицирани като ценни книжа.

Етикети:
САЩ, криптовалути, крипто
Още от Крипто