Изкуствен интелект ще може да извършва транзакции и да държи биткойни

18:45, 07 юли 2023
Ходът на Lightning Labs е да помогне за по-бързи, по-евтини и по-лесни плащания за разработчиците на изкуствен интелект
Новина от крипто
Разработчиците на приложения за изкуствен интелект са принудени да разчитат на остарели методи на плащане като кредитни карти, като допълнителните разходи се прехвърлят върху потребителите

Фирмата за разработка на биткойн Lightning Labs представи нов набор от инструменти за изкуствен интелект (AI) за изпращане и получаване на биткойни.

На 6 юли Lightning Labs обяви инструментариума, който помага на приложенията с изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI да взаимодействат с биткойн мрежата, за да изпращат, получават и задържат криптовалутата.

Ходът е да помогне за по-бързи, по-евтини и по-лесни плащания за разработчиците на AI, които ще могат да се дистанцират от традиционните и често забранителни релси за плащане, като същевременно позволяват AI модели с плащане при използване на светкавица.

Големите езикови модели (LLM) са софтуерни приложения, моделирани върху големи набори от данни, позволяващи им да генерират човешки отговори на подкани на потребителя и да изпълняват други задачи.

„Ние сме изключително развълнувани от новата вълна от иновации, предизвикана с най-новата вълна от LLM модели“, казаха от Lightning Labs.

Lightning Labs обясни, че инструментите са изградени върху „протокола L402“ – естествен механизъм за удостоверяване на мълния. Той също така използва „Langchain“, библиотека, използвана за опростяване на операциите с AI приложения.

„С инструментите, които пускаме днес, разработчиците ще могат да изградят по-достъпна AI инфраструктура както за хората, така и за агентите".

Екипът на Lightning Labs също признава проблема с настоящите LLMs, които нямат собствени уеб базирани механизми за плащане. Разработчиците на приложения за изкуствен интелект са принудени да разчитат на остарели методи на плащане като кредитни карти, като допълнителните разходи се прехвърлят върху потребителите, твърди той.

„Нов бързо развиващ се клас „организми“ (интелигентни LLM или AI агенти) не могат лесно да получат достъп до фиатни системи за плащане, тъй като не са регистрирани „юридически лица“ в никоя нация“, се отбелязва в него.

Говорейки в подкаста на Stack Sats на 6 юли, Kody Low, разработчик на платформата за плащания на общността Fedi, коментира оперативната съвместимост между AI и BTC за плащания.

„AI е едно от онези неща, за които няма абсолютно никакво по-добро решение навсякъде по света от биткойн, а компаниите с изкуствен интелект все още не са решили проблемите си с монетизацията".

Според данни от платформата за анализ на Lightning Network 1ML, текущият й капацитет е 5432 BTC или приблизително $163,5 милиона. Bitcoin Visuals отчете спад в броя на светкавичните канали през последната година от около 80 000 през юли 2022 г. до около 70 000 в момента.

Етикети:
крипто, изкуствен интелект, Биткойн
Още от Крипто