Индия работи върху крипто законодателна рамка

11:45, 12 септември 2023
Една от идеите е крипто борсите да могат да получават същия статут като оторизираните дилъри (подобно на банките) съгласно указанията на Резервната банка на Индия
Индия работи върху крипто законодателна рамка
Понастоящем Индия няма въведени специфични крипто разпоредби, въпреки че страната наложи 30% данък върху крипто печалбите през 2022 г.

Индия работи върху крипто регулаторна рамка въз основа на съвместните препоръки на Международния валутен фонд и Съвета за финансова стабилност, което може да доведе до правно законодателство през следващите пет до шест месеца.

"Индийското правителство работи върху крипто законодателна рамка от пет точки с глобален подход", това е заявил пред Cointelegraph Сидхарт Согани, главен изпълнителен директор на Crebaco. 

Крипто препоръките на МВФ–FSB призовават за регулиране на крипто пазара, а не за пълна забрана. 

Согани е коментирал още, че въз основа на техните срещи с правителствени служители Индия в момента работи върху регулаторен подход от пет точки с фокус върху глобалното сътрудничество по определени аспекти, като данъчното облагане на крипто.

  • Настройване на разширена функция Know Your Customer (KYC) за крипто компании, която обхваща Закона за спазване на данъчните изисквания за чуждестранни сметки и съществуващите стандарти за борба с прането на пари;
  • От крипто платформите ще се изисква да предоставят на регулаторите одити за доказателство за резерв в реално време;
  • Единна данъчна политика в нациите;
  • Крипто борсите могат да получат същия статут като оторизираните дилъри (подобно на банките) съгласно указанията на Резервната банка на Индия (RBI);
  • Ключовите позиции може да са задължителни, като например служител по докладване за пране на пари за крипто платформи.

Согани отбеляза също, че "светът е осъзнал, че забраната на крипто е безсмислена и че няколко нации се движат към регулаторен подход, а не към обща забрана. Страни като Съединените щати и Европа вече имат някои специфични крипто регулации, докато Индия пое по пътя на данъчното облагане".

Индия призова за глобален подход към крипто регулациите за известно време, като премиерът Нарендра Моди повтори същото по време на наскоро приключилата среща на върха на Г-20.

Понастоящем Индия няма въведени специфични крипто разпоредби, въпреки че страната наложи 30% данък върху крипто печалбите през 2022 г. 

Етикети:
криптовалути, Индия
Още от Крипто