Екстрадираха в САЩ българка, свързана с криптоизмамата OneCoin

16:05, 22 март 2023
От американското министерство на правосъдието съобщиха, че става въпрос за юристката на Ружа Игнатова
Екстрадираха юристката на Ружа Игнатова
Тя е обвинена за съучастие в измама и пране на незаконно получените пари от жертвите на OneCoin

Българка, свързана с криптоизмамата OneCoin, е била екстрадирана в САЩ, съобщи американското министерство на правосъдието.

Става въпрос за Ирина Дилкинска, която е работила като ръководител на правния отдел на OneCoin.

Тя ще бъде изправена пред съда с две обвинения, че е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество на "криптокралицата" Ружа Игнатова.

В доклад на американското министерство на правосъдието се казва, че Ирина Дилкинска е екстрадирана на 20 март и трябва да се яви пред американски съдия. 

Американските власти твърдят, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с OneCoin Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.

Срещу Дилкинска са повдигнати две обвинения, които датират още от 2018 година.

Те са за измама на инвеститори от цял свят и заговор за пране на пари. За всяко едно от обвиненията я грозят до 20 години затвор.

Валутата, която компанията OneCoin е предлагала на пазара, не отговаряла на изискванията за криптовалутите, а цената ѝ не се определяла на пазарен принцип, а от самата компания.


Дилкинска е била задържана у нас и екстрадирана на 20 март, съобщиха от българската прокуратура.

"Получена е информация от департамента на правосъдието в САЩ, че българският гражданин вече е пристигнал на тяхна територия. Екстрадицията е поискана във връзка с твърдение за извършени престъпления и участие в организирана престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. В Софийската градска прокуратура няма разследване по повод тези твърдения, то се води само на територията на САЩ, тъй като оттам са изпращани съобщения чрез телевизия и радио за това, че ако се инвестира в криптовалутата, ще се постигне голяма доходност".

Искането за екстрадиция е получено през март 2021 година, като е била зададена заповед за арест от Окръжен съдия от Южен окръг на Ню Йорк, издадена е също и червена бюлетина.

"Във връзка с нея лицето е задържано на 8 юни 2021 на територията на София, незабавно е направено искане за постоянно задържане от Софийската градска прокуратура. Незабавно е отправила искане до Софийския градски съд за разглеждане на екстрадицията по същество. СГС е пуснал екстрадиция, решението е било обжалвано от защитата на лицето. На 2 февруари 2023 г. Софийският апелативен съд се е произнесъл за решението за екстрадиция. В производството е трябвало продължителен период, тъй като са искани документи от САЩ и е бил необходим превод".

Разследващите посочват, че над три милиона души са инвестирали в измамни пакети с криптовалута на OneCoin. Между четвъртото тримесечие на 2014 г. и четвъртото тримесечие на 2016 г. пирамидата е генерирала 4,037 милиарда евро приходи.

Етикети:
крипто, измама, екстрадиция, Ружа Игнатова
Още от Крипто