"Дойче банк" ще съхранява крипто активи на институционални клиенти

09:37, 15 септември 2023
Различни банки, включително Standard Chartered, BNY Mellon и Societe Generale, също предлагат услуги за попечителство на крипто активи

Германската "Дойче банк" вече си партнира с швейцарската крипто фирма Taurus, за да предоставя услуги по попечителство за криптовалути и токенизирани активи на институционални клиенти.

Партньорството означава, че банката за първи път ще може да държи ограничен брой криптовалути за своите клиенти, както и токенизирани версии на традиционни финансови активи, каза говорител на германския кредитор.

Крипто търговията не е в непосредствените планове на банката, каза говорителят, въпреки че още през 2020 г. "Дойче банк" заяви, че има за цел да предложи крипто търговия.

Крипто пазарите се борят да се възстановят от миналогодишната поредица от сривове във водещи крипто фирми, които оставиха инвеститорите с големи загуби и накараха законодателите по света да призоват за повече регулации. Все пак различни масови финансови фирми говорят за възможността блокчейн – технологията зад криптовалутите – да се използва при търговията и сетълмента на традиционни финансови активи.

Различни банки, включително Standard Chartered, BNY Mellon и Societe Generale, предлагат услуги за попечителство на крипто активи.

"Тъй като пространството на дигиталните активи се очаква да обхваща трилиони долари активи, то непременно ще се разглежда като един от приоритетите както за инвеститорите, така и за корпорациите", каза Пол Мейли, глобален ръководител на услугите за ценни книжа на Deutsche Bank.

Крипто пазарът се оценява около 1.1 трилиона долара, спад от пика от близо 3 трилиона долара през ноември 2021 г., според данни на CoinGecko.

"Нашият фокус не е само върху криптовалутите, но и в подкрепа на нашите клиенти в цялостната екосистема на цифровите активи“, добави Мейли.

Американските регулатори предупредиха банките да бъдат нащрек за ликвидни рискове от клиенти, свързани с крипто.

Мейли каза, че "Дойче банк" действа "внимателно и в съответствие с духа и буквата на разпоредбите, управляващи този клас активи".

"Дизайнът на нашия продукт и естеството на попечителството за клиентите ще гарантират, че няма риск за другите дейности на банката", каза той.

Още от Крипто