Доклад на Bloomberg: Служители обвиняват Google заради незаконно прекратяване на договорите им

18:23, 04 август 2023
Google беше сред куп други технологични и крипто компании, които съкратиха голям брой служители в началото на годината
Доклад на Bloomberg

Google и Accenture, които имат съвместно бизнес предприятие, са обвинени от Съюза на работниците в Alphabet в нарушение на федералните трудови закони в Съединените щати.

Това пише в доклад на Bloomberg. Твърди се, че Alphabet е прекратила трудовия договор на мнозинството от служителите на Google Help, тъй като те са били в процес на обединяване в синдикати.

В доклада на Bloomberg се казва, че на над 70% от служителите е съобщено, че ще загубят работата си, включително 118 писатели, графични дизайнери и координатори на стартиране, отговорни за създаването на съдържание за Google както вътрешно, така и външно.

Служителите, които отговарят за оптимизирането на търсачките на Google и чатбота с изкуствен интелект (AI), са наети чрез Accenture.

Анджайл Мухамад, писателка от Accenture, на която беше казано, че договорът й ще бъде прекратен, заяви, че това е "отмъщение".

"Всичко изглежда много подозрително и затова решихме да обвиним ръководството на Google заради непрофесионална трудова практика. Искаме Google и Accenture да понесат отговорност за поведението си".

През месец юли, когато също имаше съкращения, от Google заявиха, че организацията е „въпрос, който трябва да се решава между служителите и техния работодател, Accenture“. От компанията също така коментираха, че не контролират правилата и условията в Accenture.

"В деня на подаване на жалбата от Google са заявили, че все още стоят зад гореспоменатото изявление и повториха, че всички промени в трудовите договори се дължат на спестявания и ефективност", пише още в доклада на Bloomberg.

Google беше сред куп други технологични и крипто компании, които съкратиха голям брой служители в началото на годината.

Припомняме, че на 20-и януари беше съобщено, че Google е уволнил 12 000 служители. 

Освен това компанията беше обект на съдебни действия, които включваха колективен иск, заведен срещу компанията на 12-и юли заради нововъведената политика за поверителност на изчерпването на данни с изкуствен интелект.

Етикети:
трудов договор, обвинения, Google
Още от Крипто