Да инвестираш в идеята за нов интернет

09:09, 11 май 2022
Световната мрежа се движи към пълна децентрализация

Идеята за интернет от още по-ново поколение (Web3) проби миналата година, като бе подкрепена от нарастващите цени на криптовалутите и силен маркетинг от страна на венчър капиталисти.

В медиите и в социалните мрежи Web3 се превърна в бъдеща основа за всичко, свързано с блокчейн и криптовалутите. Например хората плащат десетки хиляди долари за цифрови колекционерски предмети, известни като незаменими токени или NFT. Запалените любители на компютърните игри бяха привлечени към т.нар. крипто гейминг – игри, базирани на блокчейн, при които развитието в играта води до реални постъпления, обезпечени в криптовалути или NFT-та.

Така в последно време станахме свидетели на тренд - ако идеята на криптовалутите е да се децентрализира паричната система, то идеята на Web3 е да се децентрилизира всичко. Биткойн например създаде начин за изпращане и получаване на цифрови пари, без да е необходима банка, която да одобрява тези транзакции. Web3 има за цел да приложи тoчно тази концепция за всичко, случващо се в интернет. А концепцията е почти идеалистична – съдържанието в интернет да бъде освободено от контрола на големите технологични компании като Amazon, Google, Facebook и Twitter.

Мечтата за децентрализиран интернет

Мечтата за нова интернет ера – Web3 – се роди заради провала на Web 2.0. Това бе концепция за по-демократично интернет пространство. Вместо това обаче тези ера вече е тотално доминирана от огромните платформи, като Google и Facebook.

От самото си зараждане интернет е проектиран да бъде децентрализиран. Например идеята за децентрализация е била в основата на сигурността по време на Студената война: мрежата от компютри да е разпръсната, за да не може да бъде унищожена от един ядрен взрив.

С течение на 90-те години обаче мечтата за децентрализация се разпада. Това бе период, в който Microsoft, използвайки монопола на операционната си система, превзе пазара на браузъри с Internet Explorer. След това дойде крахът на доткомите, който постави под въпрос дали интернет някога ще изпълни потенциала си.

Надеждата за децентрализиран интернет се появи отново през 21 век, когато новите платформи и технологии позволиха на обикновените потребители да създават и качват съдържание, което може да достигне до хиляди или дори милиони хора. Ако при Web 1.0 потребителите пасивно консумират съдържание, в Web 2.0 потребителите са и създатели на съдържание: записки в Wikipedia, ревюта на продукти на Amazon, публикации в блогове, видеоклипове в YouTube, кампании за краудфъндинг.

Реално обаче, под повърхността се случи нещо много по-различно. Съдържанието, генерирано от потребителите, беше безплатен труд, а платформите бяха собствениците му. Големите печеливши поглъщаха потребителски данни и ги използваха. Стигна се до редица сливания и придобивания, като днес една компания - Meta, притежава три от четирите най-големи социални приложения в света. Google пък държи четвъртата такава платформа – Youtube, а търсачката й се използва от 90% от потребителите в интернет.

Получи се ситуация, в която тези компании завладяват все повече мрежата. Потребителите и вече се третират като източник на ресурс – данни и съдържание, които тези компании събират. Meta например контролира достъпа до снимките във Facebook и Instagram, както и списъците с приятели. Ако потребителят реши да потърси алтернатива на Twitter или YouTube, той не може да вземе последователите си със себе си. Ако платформата реши да изтрие нечий акаунт, потребителят няма почти никакви права.

Именно затова се стига и до заключението, че ерата Web 2.0 не изпълни обещанието си за децентрализация.

Блокчейн технологията прави разликата

Привържениците на Web 3 казват, че блокчейн технологията ще направи нещата различни. Криптоекспертите поясняват, че блокчейн е база данни, която живее в мрежа от компютри, а не на един сървър. Нито едно лице или организация не го притежава. Практически е невъзможно някой да контролира или да унищожи тази мрежа, или да манипулира базата данни. Всяка промяна в блокчейна се регистрира, така че да може да бъде видяна от целия свят. Няма институция, която да налага правила или да отнема потребителски права.

Конкретен пример: В момента платформи като Instagram и TikTok притежават данните, които генерираме, докато ги използваме, съхраняват ги на своите сървъри и правят извличането им трудно или невъзможно. В света на Web3, според теорията, собствените ни данни ще живеят на блокчейн, а не на централен сървър. Вместо платформите да ги притежават, контролът ще е в ръцете на потребителите. Ако желае да напуснем дадена платформа, потребителят ще може да вземе данните и съдържанието си със себе, тъй като той е техен собственик.

Необходимите инвестиции

Безброй стартиращи фирми се опитват да приложат тази теория, като създават базирани на блокчейн алтернативи на почти всяка платформа, която познаваме: Spotify, Twitter, Instagram, Google Docs.

Своята съществена роля имат и вече утвърдените компании в крипто света. Например по време на събитието Sofia Crypto Meetup #67, което се проведе на 10 май в столицата, компанията Nexo представи своя вътрешен фонд за инвестиции и придобивания Nexo Ventures.

Nexo дава заявка, че ще чрез него инвестира дългосрочно 150 млн. долара. в Web3 проекти и съпътстващото изграждане на инфраструктурата на метавселена.

Nexo Ventures ще се съсредоточи върху пет ключови области за инвестиции:

  • Метавърс, NFT и GameFi проекти
  • Web3
  • DeFi иновации
  • Инфраструктура за плащания и трейдинг
  • Решения в регулаторни норми

"С нарастващото присъствие на криптовалутите, блокчейн технологията улеснява възхода на Web3, задвижван от децентрализирани мрежи. Web3, за разлика от Web2, е създаден, за да върне силата на потребителите и създателите на съдържание онлайн. Web3 е мощен термин, който обединява няколко идеи и футуристични визии за децентрализация. Задвижвано от общността, ads-free и самостоятелно монетизираното съдържание ще има голямо влияние и контрол. Въпреки че Web3 ще наруши много съществуващи Web2-базирани бизнес модели, “икономиката на създателите” се позиционира като най-големият бенефактор на тази революция", казват организаторите на събитието - Bit Hope Foundation.

Етикети:
Nexo, криптовалути, Web3, биткойн
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Крипто