Coinbase си осигури регистрация за съответствие срещу изпирането на пари от Bank of Spain

11:11, 24 септември 2023
Регистрацията за AML ще позволи на борсата за криптовалута да предлага своите услуги, както на инвеститори на дребно, така и на институционални инвеститори в Испания
Coinbase си осигури регистрация за съответствие срещу изпирането на пари
Почти една трета от хората в Испания имат положителна перспектива за цифровите активи

Борсата за криптовалута Coinbase си осигури регистрация за съответствие срещу изпирането на пари (AML) от централната банка на Испания, като част от продължаващото й разширяване в Европа.

Според изявление от 22 септември, регистрацията в Bank of Spain означава, че испанските потребители ще могат да запазят попечителството върху своите крипто активи в Coinbase, както и да купуват и продават крипто активи в законното платежно средство на Испания, еврото.

„Тази регистрация ще позволи на Coinbase да предлага нашия пълен набор от продукти и услуги на потребители на дребно и институционални потребители в Испания, всички в съответствие с националната правна рамка“.

Почти една трета от хората в Испания имат положителна перспектива за цифровите активи.

„29% от възрастните в Испания вярват, че крипто е бъдещето на финансите“, се казва в изявлението.

Освен това се отбелязва, че крипто се превърна във втория най-предпочитан метод на плащане в Испания, надминавайки традиционните банкови преводи.

Нана Муругесан, вицепрезидент по международното и бизнес развитие в Coinbase, заяви, че борсата продължава да търси регулаторно съответствие в целия свят.

„Само през последната година получихме VASP регистрации в Италия, Ирландия и Холандия, както и принципно одобрение и стартиране в Сингапур, стартиране в Бразилия и най-скоро стартиране в Канада".


Това следва малко след като крипто борсата Crypto.com получи регулаторно одобрение в Испания. На 23 юни Crypto.com обяви, че е получила регистрация на доставчик на услуги за виртуални активи (VASP) от Bank of Spain.

През октомври 2021 г. Централната банка на Испания предостави насоки относно стъпките, които доставчиците на крипто услуги могат да предприемат, за да постигнат съответствие срещу прането на пари (AML) в рамките на страната.

Междувременно последните доклади показват, че Coinbase се стреми да установи силно присъствие в Европа.

На 22 септември Cointelegraph съобщи, че Coinbase се е опитала да купи FTX Europe, вече несъществуващата крипто борса, два пъти. Първо се опита през ноември 2022 г., когато FTX подаде молба за банкрут, а след това отново през септември 2023 г.

Това идва на фона на наскоро подчертаната от Европейската парламентарна изследователска служба (EPRS) необходимост неевропейските регулатори да упражняват по-строг надзор на световния крипто пазар.

Етикети:
криптовалути, крипто
Още от Крипто