Coinbase поиска от федералния съд на САЩ да отхвърли делото на SEC

09:00, 06 август 2023
"SEC няма правомощия да води делото си, тъй като цифровите активи и услуги, срещу които възразява, не се квалифицират като ценни книжа", заявяват от Coinbase
Coinbase поиска от федералния съд на САЩ да отхвърли делото на SEC
SEC твърди, че Coinbase никога не се е регистрирала като брокер, национална борса за ценни книжа или клирингова агенция, избягвайки схемата за разкриване на информация за пазарите на ценни книжа

Coinbase Global поиска от федералния съд на САЩ да прекрати делото на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), обвиняващо най-голямата публично търгувана борса за криптовалута в нарушаване на федералните закони за ценни книжа.

"SEC няма правомощия да води делото си, тъй като цифровите активи и услуги, срещу които възразява, не се квалифицират като ценни книжа, а освен това агенцията е превишила правомощията си", заявяват в декларация от Coinbase, която са изпратили до федералния съд в Манхатън.

„Нашият основен аргумент е прост – ние не предлагаме „инвестиционни договори“, написа главният правен директор на Coinbase Пол Гревал в публикация в социалната платформа X, известна доскоро под името Twitter.

Припомняме, че срещу Coinbase беше заведено дело от SEC през юни.

SEC твърди, че Coinbase никога не се е регистрирала като брокер, национална борса за ценни книжа или клирингова агенция, избягвайки схемата за разкриване на информация за пазарите на ценни книжа.

"Криптовалутите трябва да спазват американските закони и регулации като всички останали ценни книжа", заяви в началото на месец юни председателят на Комисията за борсите и ценните книжа на САЩ Гари Генслър.

В делото се твърди още, че Coinbase работи като нерегистриран брокер за сигурност от 2019 г., почти две години преди първоначалното си публично предлагане през април 2021 г.

SEC твърди, че програмата за залагане на Coinbase включва пет подреждаеми крипто актива, което прави програмата за залагане инвестиционен договор и следователно ценна книга.

Coinbase вече водеше битка за залагане с SEC, твърдейки, че нейните продукти за залагане не се квалифицират като ценни книжа, въпреки че Kraken преди това се споразумя с SEC и прекрати своите услуги за залагане в Съединените щати.

Етикети:
САЩ, дело, Coinbase, SEC
Още от Крипто