CFTC глобява Mirror Trading с 1,7 млрд. долара за валутни измами, свързани с биткойни

08:35, 09 септември 2023
MTI премина във временна ликвидация в края на 2020 г., след като един от неговите директори избяга от страната, взимайки всички биткойни, които инвеститорите бяха вложили в компанията
CFTC глобява Mirror Trading с 1,7 млрд. долара
Смята се, че измамата на MTI е една от най-големите схеми на Понци, включващи цифрови активи

Регулаторите на САЩ най-накрая предприеха стъпки за разрешаване на дело за принудително изпълнение срещу рухналата Mirror Trading International.

"Окръжният съд на Съединените щати за Западния окръг на Тексас нареди на MTI да плати 1,7 милиарда долара реституция на жертвите за управление на измамна схема, включваща цифрови активи и валута", съобщи Комисията за търговия със стокови фючърси.

CFTC отбеляза, че MTI и неговият главен изпълнителен директор Корнелиус Стейнбърг са участвали в „международна многостепенна маркетингова схема“, която взима близо 30 000 биткойни от поне 23 000 души в Съединените щати. 

Както беше съобщено по-рано от Cointelegraph, MTI премина във временна ликвидация в края на 2020 г., след като един от неговите директори избяга от страната, взимайки всички биткойни, които инвеститорите бяха вложили в компанията.

През януари 2021 г. MTI заяви, че има над 260 000 членове в 170 държави, като инвеститорите са загубили приблизително 1 милиард долара по време на ликвидацията.

Смята се, че измамата на MTI е една от най-големите схеми на Понци, включващи цифрови активи.

„Силно насърчавам всички членове на обществото да бъдат информирани за потенциалните измами и злоупотреби на пазарите на цифрови активи, като посетят нашата страница за консултации за инвеститори“, пише комисарят на CFTC Кристин Джонсън в съобщение. 

Новината идва, когато комисарят на CFTC Каролайн Фам се застъпва за ограничена пилотна програма за справяне с регулирането на криптовалутите в Съединените щати. На 7 септември тя каза, че планира да предложи пилотна програма за пазарите на цифрови активи, твърдейки, че САЩ скоро може да се наложи да „догонват“ юрисдикции, благоприятни за крипто.

Етикети:
САЩ, криптовалути, крипто
Още от Крипто