Централната банка на Аржентина спира криптовалутите от приложенията за плащане

16:51, 06 май 2023
Забраната има за цел да намали излагането на платежната система на Аржентина на цифрови активи, каза паричният орган
Аржентина спира криптовалутите от приложенията за плащане
Криптовалутите не са регулирани в Аржентина, което означава, че всички монети и токени подлежат на решението

Централната банка на Аржентина забрани на доставчиците на плащания да предлагат крипто транзакции, твърдейки, че възнамерява да намали излагането на платежната система на страната на цифрови активи.

Според изявление на паричния орган доставчиците на плащания не могат да предлагат или улесняват крипто услуги чрез своите приложения. 

„Доставчиците на платежни услуги, които предлагат платежни сметки, не могат да извършват или улесняват операции с цифрови активи, включително крипто активи, които не са регулирани от компетентния национален орган и разрешени от Централната банка на Аржентинската република“, каза властта.

Криптовалутите не са регулирани в Аржентина, което означава, че всички монети и токени подлежат на решението.

Не е ясно как мярката ще се отрази на местната крипто индустрия. Местните медии съобщават, че доставчиците на плащания са отказали да коментират решението. Аржентинската финтех камара призова правителството да преразгледа решението, твърдейки, че „то ограничава достъпа до технология, която предлага множество ползи и възможности за нашето общество“.

Хиперинфлацията стимулира приемането на крипто в Аржентина. През април цената на биткойн достигна рекордно високо ниво в аржентинското песо (ARS), като обменният курс на BTC надхвърли 6,59 милиона ARS — увеличение с над 100% от началото на годината.

През март инфлацията в страната се повиши със 104,3% на годишна база след скок от 102,5% през предходния месец, показват данни на националната статистика.

Популярността на биткойн в страната също съвпада с продължаващата девалвация на аржентинското песо, съобщи Cointelegraph. Валутата е паднала с почти 50% спрямо щатския долар през последната година.

На фона на продължаващата икономическа криза дори някои аржентински градове търсят сигурно убежище в криптовалутите. Миналия декември аржентинската провинция Сан Луис разреши издаването на своя собствена стабилна монета, обвързана с щатския долар, достъпна за всички жители и 100% обезпечена с ликвидни финансови активи.

Chainalysis установи, че над 30% от потребителите в Аржентина използват стабилни монети за ежедневни покупки, най-вероятно за малки транзакции на дребно под $1000.

Етикети:
крипто, банка, Аржентина
Още от Крипто