Централната банка на Аржентина приветства популяризирането на цифровата валута

16:17, 05 октомври 2023
"По този начин ще се помогне за стабилизиране на аржентинската икономика след 2024-та година", коментира директор на Banco Central de la República Argentina
Централната банка на Аржентина подкрепя криптото
CBDC също ще помогне за решаването на паричния проблем на нацията, тъй като нестабилната местна валута, аржентинското песо, често се конкурира с долара на САЩ дори като метод на плащане

Централната банка на Аржентина, публично подкрепи министъра на икономиката Серхио Маса в популяризирането на цифровата валута на централната банка (CBDC) като средство за защита на националната икономика.

Това стана ясно от думите на Хуан Агустин Д’Ателис Ногера, директор на Banco Central de la República Argentina.

Той изрази убеждението си, че „цифровото песо“ може да помогне за стабилизиране на аржентинската икономика веднага след 2024-та година.

„Като имате възможност за проследяване на операциите с дигитална валута, тъй като не се знае кой ги извършва, но има доказателства, че са извършени, вие разширявате данъчната основа. Това ще ви позволи да съберете повече, без да се налага да повишавате данъците и дори да ги намалявате. CBDC също ще помогне за решаването на паричния проблем на нацията, тъй като нестабилната местна валута, аржентинското песо, често се конкурира с долара на САЩ дори като метод на плащане", според Ногуера.

На 2-ри октомври Маса, който също е кандидат за президент, обеща да стартира CBDC, ако бъде избран за „разрешаване“ на дълготрайната инфлационна криза в Аржентина.

Според проучванията на изборите Маса леко изостава от Хавиер Милей, про-биткойн и кандидат срещу централната банка, който иска да приеме щатския долар като валута на Аржентина.

Етикети:
криптовалути, крипто, Аржентина
Още от Крипто