Цената на Биткойн подскочи до 32 000$

09:30, 23 октомври 2023
Очакванията за борсово-търгуван фонд на криптовалутата предизвикаха оптимизъм в инвеститорите

Най-голямата криптовалута – Биткойн, отбеляза ръст на цената си до 32 000$ в понеделник и отбеляза двумесечен връх на стойността си.

Както обикновено, експертите обясняват ръстът на цената на Биткойн с новини от финансовия свят, в случая очакванията за приемането на борсово търгуван фонд (ETF) на американската фондова борса. Миналата седмица четирима членове на комитета по финансови услуги на САЩ призоваха Комисията по ценни книжа и борси (SEC) да даде зелена светлина за одобрението на този иновативен инструмент.

Според мнозина обаче ръстът на цената на Биткойн се дължи на приближаването към пролетта на 2024 г., когато предстои поредното разполовяване на добива й. Осъществяващо се веднъж на четири години, разполовяването намалява наполовина добиваните койни от миньорите и това обикновено води до повишаване на цената им. Следващото разполовяване ще се случи на 24 април 2024 г. или след 182 дни, като от един изкопан блок в системата на Биткойн ще се добиват 3.125 биткойна, в сравнения с настоящите 6.25.


Етикети:
Биткойн
Още от Крипто