Британски политици: Търговията на дребно с крипто трябва да се регулира като хазарт

16:27, 17 май 2023
Председателят на Комитета по финансите Хариет Болдуин описа биткойн и етер като представляващи две трети от общата пазарна капитализация на крипто активи
Великобритания с нови изисквания за крипто
В Обединеното кралство всички хазартни игри — независимо дали онлайн или наземни — се регулират от Комисията по хазарта съгласно Закона за хазарта от 2005 г.

"Търговията с така наречените „необезпечени криптоактиви“, като биткойн и етер трябва да се регулира като хазарт, а не като финансова услуга".

Това се твърди в нов доклад на британски законодатели. Понастоящем Обединеното кралство работи върху регулаторна рамка за крипто, която ще смеси съществуващите закони за финансовите активи с нови правила, специфични за крипто.

Въпреки това, в доклад на комисията на Камарата на общините от 17 май, комисията по финансите на Обединеното кралство „настоятелно препоръчва“ регулирането на търговията с крипто на дребно и инвестиционната дейност като хазарт, в съответствие с принципа „същият риск, същият регулаторен резултат“.


Той твърди, че нестабилността на цените и липсата на присъща стойност означава, че необезпечените крипто активи „неизбежно ще представляват значителни рискове за потребителите“.

Председателят на Комитета по финансите Хариет Болдуин описа биткойн и етер като представляващи две трети от общата пазарна капитализация на крипто активи, като и двата от тях са „неподкрепени“.

„Загрижени сме, че регулирането на търговията на дребно и инвестиционната дейност в необезпечени криптоактиви като финансова услуга ще създаде ефект на „ореол“, който кара потребителите да вярват, че тази дейност е по-безопасна, отколкото е, или защитена, когато не е.“

В Обединеното кралство всички хазартни игри — независимо дали онлайн или наземни — се регулират от Комисията по хазарта съгласно Закона за хазарта от 2005 г. Нейният надзор включва бизнеси като бинго зали, лотарии, магазини за залагания, компании за онлайн залагания и казина, с цел да предотвратяване на проблема с хазарта и прилагане на предпазни мерки срещу пране на пари.

В своите аргументи законодателите се позоваха на писмени изявления на д-р Лариса Яровая, доцент от университета в Саутхамптън, която каза, че крипто борсите, онлайн платформите за търговия и други бизнеси с крипто активи, трябва да бъдат регулирани със същата строгост като крипто спекулациите, защото това може да доведе до пристрастяване.

Като малка победа за крипто, комисията заяви, че също така признава потенциала на някои крипто активи и тяхната основна технология да донесат ползи за финансовите услуги и пазари – като намаляване на разходите за трансгранични плащания и подобряване на финансовото включване.

„Следователно приветстваме публикуването на предложения от правителството за това как планира да регулира криптоактивите, използвани във финансовите услуги“, пише Комитетът.

Комитетът каза, че е започнал своето разследване на крипто индустрията през юли 2022 г., за да проучи ролята на криптоактивите в Обединеното кралство.

Проучване, проведено от Данъчните и митническите служби на Негово Величество (HMRC) – националната данъчна служба – миналата година разкри, че 10% от гражданите на Обединеното кралство държат или са държали крипто, като повече от 55% никога не са продавали такива.

Chainalysis класира Обединеното кралство на 17-то място в своя индекс за приемане на крипто за 2022 г.

Етикети:
криптовалути, крипто, Великобритания
Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Крипто