БНБ и МФ обсъждат как да се регулират крипто активите в България

09:56, 08 юни 2023
Предварителните дискусии между институциите са свързани с въвеждането на европейския регламент MiCA
БНБ обсъжда с МФ БНБ и Министерството на финансите обсъждат как да се разпределят функциите и отговорностите по регулиране на крипто активите в България
През последните месеци европейските институции разработиха и приеха мащабна и детайлна правна рамка за пазара на криптоактиви в Европа

Българската народна банка и Министерството на финансите обсъждат как да се разпределят функциите и отговорностите по регулиране на крипто активите в България, съобщи в сряда на банков форум в София подуправителят на БНБ Нина Стоянова.

Предварителните дискусии между институциите са свързани с въвеждането в българското законодателство на европейския регламент за пазарите на криптоактиви (MiCA), който бе окончателно приет от Съвета на ЕС през май. 

През последните месеци европейските институции разработиха и приеха мащабна и детайлна правна рамка за пазара на криптоактиви в Европа. Eдновременно с това бе приет и нов rегламент относно информацията, придружаваща преводите на средства и прехвърлянето на определени криптоактиви, с което ще се постигне по-добра проследимост на преводите на криптоактиви и противодействие на изпирането на пари.

Разпоредбите на MiCA относно криптоактивите от типа "стейбълкойн" ще започнат да се прилагат през юли 2024 г., а останалите разпоредби относно общите криптоактиви, които нямат стабилизационен механизъм на стойността си, и за доставчиците на услуги за криптоактиви – през януари 2025 г.

В това време може да се очакват и съответните промени в българското законодателство, с които да се транспонират европейските изисквания.

Какво предвижда регламентът за криптоактивите


Регламентът MiCA се разработва в продължение на три години. След влизането му в сила законът ще изисква всяка компания, предлагаща крипто услуги в ЕС, да получи регистрация в една от държавите-членки на блока, което след това им позволява да работят в целия блок.

Европейският банков орган и Европейският орган за ценни книжа и пазари ще отговарят за гарантирането, че крипто платформите спазват правилата, включително наличието на адекватни процеси за управление на риска, за да се избегне нов срив на голяма крипто борса.

Крипто кредитирането, децентрализираното финансиране и незаменимите токени са извън обхвата на MiCA, което накара някои фигури, включително шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард, вече да отправят призиви за надграждане на регламента.

Критиците на регламента изтъкват, че той ще подкопае способността на сектора да предоставя анонимност на потребителите, принуждавайки борсите да предоставят информация за податели и получатели за всяка транзакция на властите и да обръщат специално внимание на самостоятелно хостваните портфейли, изпращащи повече от 1000 евро.

Етикети:
БНБ, крипто, МФ
Още от Крипто