Биткойн постигна най-високата си цена от близо година

15:29, 14 юли 2023
Крипто валутата е нараснала с повече от 90% на годишна база и с близо 30% за месец
Биткойн се търгува на най-високата си цена от юни 2022 г., докосвайки нивото от 31 818 долара

Криптовалутите тестваха годишни върхове в петък, тъй като редица благоприятни регулаторни и инвестиционни ходове започнаха да променят инерцията на пазарите, които бяха заседнали в коловоз от месеци.

Биткойн се търгува на най-високата си цена от юни 2022 г., докосвайки нивото от 31 818 долара на борсата Bitstamp. Крипто валутата е нараснала с повече от 90% на годишна база и с близо 30% за месец.

Вторият по големина токен Ether отбеляза най-добрата си сесия от март, а Ripple, за който американски съд реши, че може да бъде законно продаван на публични крипто борси, скочи със 73 процента.

Решението за Ripple съвпадна с навлизането на пазара от страна на финансовите компании BlackRock и Fidelity.

Инвеститорите казват, че това води до промяна в настроението.

Решението, че Ripple може да се продава свободно на криптоборсите, отприщи поскъпване при по-малките криптовалути, наречени алткойни. Токени като Solana, Matic и Stellar отбелязаха ръст между 15% и 50%, а акциите в борсата Coinbase поскъпнаха с 24% до годишен връх .

Търговците казаха, че ликвидността е ниска при движенията на алткойн, но стабилно се подобрява при биткойн и етер. Оборотът на акциите на Coinbase беше най-високият от 14 месеца насам.

Криптоактивите сега се търгуват близо или над нивата от ноември 2022 г., когато сривът на борсата FTX потопи сектора в дълбините на т.нар "крипто зима".

FTX се срина, тъй като не успя да се справи с наплив от тегления, довели клиентите на загуби. Американски следователи, разследващи FTX, обвиниха основателя Сам Банкман-Фрайд в измама за милиарди долари, за която той не се призна за виновен.

Най-големият мениджър на активи в света, BlackRock, подаде заявление за стартиране на биткойн борсово търгуван фонд миналия месец, а по-рано през юли борсовият оператор Cboe обнови заявката си за подобен фонд, който да бъде управляван от мениджъра на активи Fidelity.

Още от Крипто