Австралийската Bendigo Bank блокира високорискови плащания към крипто борси

08:36, 31 юли 2023
"Идентифицираме високорисковите транзакции чрез използване на комбинация от фактори", заяви говорител на финансовата институция
Bendigo Bank блокира високорискови плащания към крипто борси
Действията на Bendigo Bank следват тези на три от големите четири банки в Австралия - Commonwealth Bank, National Australia Bank (NAB) и Westpac

Австралийската Bendigo Bank стана четвъртата голяма банка в страната, която обяви блокиране за „високорискови крипто плащания“, позовавайки се на необходимостта да защити клиентите си от инвестиционни измами.

На 31 юли ръководителят на отдела за измами Джейсън Гордън заяви, че банката е въвела нови правила за незабавни плащания към крипто борси.


Говорител на Bendigo Bank е коментирал пред Cointelegraph, че определени крипто транзакции, които идентифицира като такива с по-висок риск, ще бъдат блокирани. 

"Идентифицираме високорисковите транзакции чрез използване на комбинация от фактори".  

Действията на Bendigo Bank следват тези на три от големите четири банки в Австралия - Commonwealth Bank, National Australia Bank (NAB) и Westpac.

Ръководителят на политиката на Chainalysis за APAC Ченги Онг вече предупреди, че подобни действия ще принудят австралийската крипто общественост да взаимодейства с офшорни борси.

Говорейки пред Cointelegraph, Онг твърди, че такива блокове няма да спрат престъпните лица да използват други платформи, крипто или не, докато несигурността относно банковия достъп може също така да изведе крипто борсите и потребителите извън юрисдикцията на властите.

Вместо да прекъсват борсите, Ong казва, че банките - заедно с регулаторите, доставчиците на телекомуникации и социалните медийни платформи - трябва да си сътрудничат във всяка точка от жизнения цикъл на измамата.

„Трябва да се насочим към всички потенциални вектори на атака и всички потенциални точки на взаимодействие между жертва и измамник. Трябва да се справим с всяка една от тези допирни точки.”

В официално изявление през месец юни Министерството на финансите заяви, че разбира, че бездействието му по отношение на дебанкирането ще задуши конкуренцията и иновациите във финансовите услуги и може да „изведе бизнеса в нелегалност и да работи изключително в брой“.

Етикети:
крипто, Австралия, банка
Още от Крипто