Apple премахна приложението Trezor, претендиращо да бъде крипто хардуерен портфейл

10:05, 21 юни 2023
От компанията съобщават, че "целта на злонамереното приложение е да краде криптовалута"
Apple премахна приложението Trezor
Най-сигурният начин за изтегляне на мобилни приложения за крипто портфейли е от официалния сайт на производителите

Apple премахна от App Store очевидно "злонамерено приложение" Trezor, претендиращо да бъде крипто хардуерен портфейл.

От компанията обаче съобщават, че има и други копиращи фалшиви приложения.

Във вторник (20.06) управляващият партньор в Crypto Lawyers, Рафаел Якоби, публикува предупреждение за сигурност относно App Store на Apple. Той съобщи, че „Trezor“ е "злонамерено приложение, предназначено да краде криптовалута".

Якоби предупреди потребителите на Apple, че фалшивото приложение „Trezor Wallet Suite“ ще „изиска вашата начална фраза, позволявайки на неговите оператори да откраднат цялата ви криптовалута“. 

„Това приложение работи от седмици, въпреки че общият брой на жертвите е неизвестен".


Apple обикновено бързо премахва подозрителни или измамни приложения от своя магазин за приложения, след като бъде предупреден.

Търсенето на „Trezor Wallet Suite“ обаче върна друго потенциално опасно приложение, наречено „MyTREZŌR Suite: One Edition“.

Имаше само две рецензии – и двете бяха предупреждения, че приложението е измама, която ще открадне крипто – така че изглежда, че Apple все още не е почистила напълно къщата си.

Apple настоява, че приложенията в официалния им магазин за приложения са проверени и одобрени за целите на сигурността.


Най-сигурният начин за изтегляне на мобилни приложения за крипто портфейли е от официалния сайт на производителите. Въпреки че има приложение, достъпно за потребителите на Trezor на iOS, то е просто придружаващо приложение с ограничена функционалност.

Според новинарския център на Apple 9to5mac.com, най-голямата технологична компания в света не е твърде приятелска, когато става въпрос за крипто приложения, които трябва да бъдат одобрени само при строги обстоятелства. 

„Докато Apple казва, че App Store „е място, на което можете да се доверите“ и се бори срещу страничното зареждане, това, което се случва в реалния живот е, че дори Apple не може да запази App Store свободен от измами".

Фалшивите приложения за портфейли в App Store на Apple не са нещо ново.

През 2021 г. се съобщава, че един потребител е загубил $600 000 в биткойни след изтегляне на злонамерено приложение Trezor от App Store.

Етикети:
Apple, крипто, приложение
Още от Крипто