Акаунтът на Бутерин в платформата Х е хакнат, над 691 хил. долара са източени от портфейлите на потребителите

17:21, 10 септември 2023
Хакерът сподели злонамерена връзка към наличен предполагаем безплатен NFT, примамвайки потребителите да свържат портфейлите си, преди да откраднат всичките им средства
Новини от крипто
„Не обръщайте внимание на тази публикация, очевидно Виталик е бил хакнат. Той работи по възстановяването на достъпа", каза бащата на Бутерин

Виталик Бутерин, съосновател на Ethereum, твърди, че неговият профил в X (бивш Twitter) акаунт е бил компрометиран.

Според известен изследовател на блокчейн ZachXBT, инцидентът е довел до колективна загуба на над 691 000 долара на потребителите след щракване върху злонамерена връзка.

В публикация от 9-и септември на X, Дмитрий Бутерин, бащата на Виталик, обяви, че акаунтът на сина му е бил компрометиран.

„Не обръщайте внимание на тази публикация, очевидно Виталик е бил хакнат. Той работи по възстановяването на достъпа".

Постът, за който говори той, последствие е изтрит. Той беше публикуван в акаунта на Buterin, твърдейки, че отпразнува пристигането на „Proto-Danksharding, идващ в Ethereum“.

Хакерът сподели злонамерена връзка към наличен предполагаем безплатен възпоменателен незаменим токен (NFT), примамвайки потребителите да свържат портфейлите си, преди в крайна сметка да откраднат всичките им средства.

Този инцидент накара разработчика на Ethereum Bok Khoo, по-известен като Bokky Poobah на X, да твърди, че е претърпял загуби в своята колекция CryptoPunk NFT.


ZachXBT информира своите 438 200 последователи за дейността на хакера.

Потребител с псевдоним Satoshi 767 на X твърди, че Бутерин може да не е приложил достатъчно мерки за сигурност за своя X акаунт.

„Мразя да съм този, който го казва, но Виталик трябва да поеме отговорност за лошата си операционна сигурност и да компенсира засегнатите".

ZachXBT оспори тези твърдения, твърдейки, че високият профил на Бутерин го прави податлив на различни форми на опити за хакване.

„Все още не знаете дали е била размяна на SIM. Виталик е достатъчно голяма мишена, където може да бъде изплатено на вътрешен човек или да бъде използван панел“.

Етикети:
крипто, измама, хакнат профил, Виталик Бутерин
Още от Крипто