Старт на новия ски сезон в Банско с очакване за още повече посещения

17:12, 16 декември 2023
"С бизнеса сме оптимистични, очакваме един по-силен сезон от миналата година", каза министърът на туризма Зарица Динкова

Старт на новия ски сезон в Банско. Той започва с високи очаквания от бизнеса, местната власт и туристическото министерство за още повече посещения. 

"С бизнеса сме оптимистични, очакваме един по-силен сезон от миналата година", каза министърът на туризма Зарица Динкова и отчете, че сезон 2022-2023 г. е бил с 13 % по-силен от зимния сезон през 2019 г. и с 1.8 милиона регистрации.

По думите й климатичните условия предлагат добър сезон, а и записванията сочат много добра перспективаНа пресконференция след официалния старт Динкова каза, че има идея за изработване на пътна карта за устойчив туризъм, по която ще започне работа още през януари 2023 г. 

За изграждане на кабинкови лифтове Динкова каза, че това са едни от най-екологичните средства за този спорт, а туризмът става все по-конкурентен. Темата включва както устойчивото развитие, така и развитието на местните общности и опазването на природата.

Банско с нетърпение очаква всеки зимен сезон и започва подготовката за него месеци преди това, заяви на пресконференция кметът Стойчо Баненски.