ССИ: Независимо от изборните резултати бизнесът има нужда от предвидима среда

18:06, 05 октомври 2022
Едно от най-важните неща е одобрението на оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост
оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост
От ССИ изразиха категорична позиция, че правителството трябва да продължи с капиталовите инвестиции особено по отношение на електронното управление

Резултатът от предсрочните парламентарни избори ясно показва, че съставянето на правителство ще е трудно. Въпреки това пред политиците стоят важни въпроси за решаване, освен краткосрочните кризи, свързани с цените на електроенергията и сигурността на доставките. Това коментира в интервю за „ДИВИДЕНТ“ Светлин Илиев от Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

Посланието на бизнеса, независимо от изборните резултати, остава същото, каза Илиев. Бизнесът се нуждае от предвидима среда и спокойствие, за да се развива:

„Това става чрез осигуряване на подходяща бизнес среда, спокойствие и предвидимост по отношение на фискалните разходи, които правителството прави. На трето място, но не по важност, е одобрението на оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост. За съжаление вотът на българския народ показа, че съставянето на правителство ще бъде трудно, но не невъзможно. Ние се надяваме да има благоприятен изход, най-вече по ПВУ и оперативните програми. От друга страна са договореностите за електроенергия и газ“.

От ССИ изразиха категорична позиция, че правителството трябва да продължи с капиталовите инвестиции особено по отношение на електронното управление.

„Смятаме, че освен краткосрочните кризи, имаме възможност с навлизането на Индустрия 4.0 и при едни подходящи инвестиции, направени от държавата да се създаде среда за по - висока добавена стойност от страна на бизнеса“.

Политиците трябва да превъзмогнат егото и тясно партийния си интерес и да съставят редовно правителство, президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. В какъвто и формат да е правителството то трябва да гарантира няколко неща, каза Димитров. Едно от тях е актуализацията на бюджета за 2022 г., за да може да гарантира увеличение на заплатите в бюджетните системи такова, че да компенсира поне официалната инфлация.

Президентът на КНСБ очаква също да бъде увеличен както размерът на помощите за отопление, така и броят на хората, които ги получават. Не на последно място трябва да се гарантират компенсациите за бизнеса заради цените на електроенергията.

Етикети:
ССИ, Светлин Илиев, Пламен Димитров, КНСБ
Още от Бизнес