Служебното правителство удължи концесията на летищата във Варна и Бургас

16:24, 21 септември 2022
Концесионерът ще управлява морските летища до 2046 година
Летището във Варна

Концесията на летищата във Варна и Бургас ще бъде удължена с 5 години. Така концесионерът "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" ще управлява двата аеропорта до ноември 2046 година, става ясно от решение на Министерския съвет в сряда. 

Промяната на концесионния договор означава, че концесионерът поема задължението за реализиране на допълнителни инвестиции в общ размер на 10 милиона евро в обектите на концесията. По този начин инвестициите, които концесионерът ще направи възлизат на 413 млн. евро.

"Отправеното от концесионера мотивирано предложение за изменение на концесионния договор е обосновано с новите кризисни икономически условия, породени от продължаващата пандемия от COVID-19 и военния конфликт между Русия и Украйна, които са довели до сериозен спад на пътническия трафик. Концесионерът посочва, че тези кризисни фактори пряко засягат авиационния сектор и оказват съществен неблагоприятен ефект върху дейността му като оператор на двете летища", се казва в съобщение на Министерския съвет.

Договорът за 35-годишната концесия на морските летища бе подписан през септември 2006 г. Операторът "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" е собственост на германската компания "Фрапорт" и на българската "Химимпорт". 

Според договора концесионерът плаща на държавата годишно концесионно възнаграждение от 19.2 процента от общият размер на всички дейности, които са свързани с ползването на активите на двете летища, както и еднократна такса в размер на 3 млн. евро.

През 2021 г. Министерският съвет одобри отлагане плащането на вноските на годишното концесионно възнаграждение за 2020 г. от летищата във Варна и Бургас. До това решение се стигна, като мярка срещу кризата около пандемията, след като двете летища отчетоха рекордни загуби и отлив на туристи и полети заради Covid-19.

Етикети:
министерски съвет, летища, Варна, Бургас, концесия
Още от Бизнес