Синдикатите искат индексация на доходите с процента на инфлацията

17:23, 07 октомври 2022
Ако исканията не бъдат чути от служебното и новото редовно правителство, се подготвят протести
КНСБ и КТ Подкрепа готвят стачни действия
Освен това синдикатите имат и едно социално искане - да се усвои обхвата на хората, които получават помощи за отопление

От двата най-големи синдиката в България - КНСБ и КТ "Подкрепа" изготвят съвместни предложения, които ще дадат още в първия работен ден на новите депутати от 48-ото Народно събрание. Те настояват за индексация на доходите с процента на официалната инфлация от началото на годината.

По данни на синдикалната организация в частния сектор до момента заплатите са увеличени със 17 процента, в сектора на услугите с 15, но звената, които са на държавна издръжка изостават сериозно в това отношение.

Ако исканията на синдикатите не бъдат чути от служебното и новото редовно правителство, се подготвят организирани стачни действия, съобщава БНТ.

В петък в Пловдив членове на КНСБ блокираха за час движението на ключов булевард по повод на Международния ден на достойния труд.


"Смятаме, че пред 23-та година трябва да има увеличение между 12 и 15 процента и минималната заплата да стане 850 лева. Тя е точно половината на средната заплата за 22-ра година, както казва директивата на ЕС. Това са ключовите искания", каза Пламен Димитров.

Освен това те имат и едно социално искане - да се усвои обхвата на хората, които получават помощи за отопление. Сега те са около 300 хиляди семейства. 

"На второ място искаме да бъдат запазени енергийните компенсации за небитовите абонати. Като по този начин могат да бъдат запазени работните места. Ако тази компенсация изчезне, бизнесът твърди, че между 80 и 100 хил. души само за месец-два ще бъдат освободени", каза още Пламен Димитров.

Етикети:
КНСБ, инфлация, синдикати, протести
Още от Бизнес