Още 39 млн. евро ще бъдат разпределени между земеделци и животновъди до средата на декември

12:35, 24 ноември 2023
В четвъртък (23.11) земеделци и животновъди излязоха на протест и блокираха София
Коментар на Росен Костурков
Браншови организации поискаха оставката на ресорния министър Кирил Вътев

"Още 39 млн. евро ще бъдат разпределени между земеделци и животновъди до средата на декември".

Това заяви зам.-председателят на Комисията по земеделието, храните и горите ДБ Росен Костурков пред БНТ.

"Става въпрос за т.нар. украинска помощ, която се дава на нашите земеделци, за да се намали ефектът от войната в Украйна върху тях. Това е остатък. До момента, всички, които са кандидатствали за тази помощ и са били одобрени, са я получили. В този остатък от 39 млн. лева влизат и допълнителните 5 млн. лева, защото увеличихме тавана на тази помощ - от 250 000 евро на 280 000 евро. Тези пари - 39 млн. лева - държавен фонд земеделие пое ангажимент да ги разпредели до средата на декември".

В четвъртък (23.11) земеделци и животновъди излязоха на протест и блокираха София.

Браншови организации поискаха оставката на ресорния министър Кирил Вътев.

Припомняме, че преди два месеца протестите на земеделците и животновъдите бяха спрени с меморандума между браншовите организации и кабинета, но днес хората отново се събраха на протест, защото според тях обещанията са нарушени, а исканията им не са чути. Те не искат помощи, а полагащите им се по закон компенсации.

"Проблемът на протестиращите, за който те недоволстват, е да няма такъв таван. В случая големите животновъди да ги получат всичките пари. Те не искат да се делят на малки и големи. В Европейския регламент обаче много ясно е записано, че има таван на подпомагането за едно стопанство, който беше 250 000 евро до преди седмица, по наше настояване таванът е вдигнат на 280 000 евро. В България млечното говедовъдство получи между 400 и 500 евро на глава животинска единица помощ заради войната в Украйна. За сравнение в Австрия това число е 40 евро, в Румъния е 110 евро. Ние сме дали много по-висока ставка национална помощ в сравнение с много други европейски държави. В Полша не подпомагат млечното животновъдство заради Украйна", категоричен е Костурков.

Етикети:
протест, земеделци, финансиране, животновъди
Още от Бизнес