Nexo: Махмуд Айеш не е наш клиент, преводът от 1900$ към него е преди санкциите на Израел

08:32, 23 януари 2023
От компанията прилагат доказателства за преведените трансакции
Официална позиция на Nexo
Nexo ще заведе дело срещу България заради действията на прокуратурата

„След като вече разби лъжата на прокуратурата, че разследването на българската прокуратура идва от САЩ, Nexo, водещата световна институция за дигитални активи, доказа с публични данни, че изнесените от българската прокуратура обвинения за пране на пари и нарушаване на санкции са абсолютно безпочвени“. Това се казва в официална позиция от компанията Nexo.

В доказателство на твърдението си, от компанията се аргументират със следните документи:

  • Трансакция 1 на стойност 1500 щатски долара от 6.11.2019 г.


  • Трансакция 2 на стойност 400 щатски долара от 3.02.2021 г.  • Официалното решение на сайта на Национално бюро за борба с финансирането на тероризма, подписано от министъра на отбраната на Израел с дата 30.06.2021 г. Целият текст на документа вижте ТУК.

В първия си коментар пред български медии вчера - 22 януари, съоснователят на Nexo Антони Тренчев заяви, че  Nexo се е споразумяла с всички 50 щата в САЩ, вкл. и с федералното правителство и с прокуратурата на Съединените щати. Поясни, че всичко е било заради административни нарушения.

Заради действията на българската прокуратура срещу Nexo, Тренчев заяви, че компанията ще заведе дело срещу България, като по този въпрос вече се занимават юристи от световно ниво.

Към Nexo няма нищо – това, което има като сензация, е един спор от частно-правен характер с няколко индивида от Великобритания, категоричен е той. Тренчев поясни още, че компанията не оперира на територията на България, тъй като е запозната с обстоятелството, че политическата класа използва правосъдните органи за репресии.

Съоснователят на Nexo категорично отхвърли твърденията, че компанията финансира терористи или се занимава с пране на пари.

"Dividend" припомня, че Nexo постигна споразумение с американските регулатори да плати глоба в размер на 45 милиона долара и да преустанови нерегистрираното предлагане на продуктите си на американските клиенти. 

Детайли по споразуменията:

● Не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер.

● Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа.

● С това американските регулатори приключиха своите всеобхватни проверки на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията

„Изключително сме удовлетворени от това цялостно и окончателно решение, което еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ. За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят. Нескопосаните внушения за “международен” елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни “Ен Ди Ес” ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на “евроатлантически партньори”, са разобличени от неопровержими факти. В допълнение, опитът да се прикачи акцията срещу Nexo, посредством насрочването ѝ в ден, който да съвпадне с друга акция на Европол срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, бе осуетен от официалното потвърждение на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), че двете събития не са свързани. Въпреки това, организаторите постигнаха немалко от своите политически цели. На всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени щети”, каза Антони Тренчев, съосновател на Nexo.

От компанията изказаха благодарността към щатските регулатори за обективността им.

В началото на 2022 г. компанията основа своето инвестиционно подразделение Nexo Ventures, което има вече над 60 портфейлни компании. Nexo управлява над $2.3 милиарда в активи за над 5,000,000 потребители в 200+ юрисдикции и е обработила повече от $130 милиарда от своето основаване през 2018 г.

Етикети:
Nexo, Антони Тренчев
Водещи новини

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Най-нови

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Още от Бизнес