Министър Пулев: ББР не работи добре, намаляваме заплати на експертите

20:18, 23 септември 2022
Заплатите на членовете на надзорния съвет на банката се намаляват пет пъти от 10 хил. на 2 хил. лева
Част от кредитите на ББР ще бъдат насочени към публичните пазари, в т.ч. Фондовата борса, обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев

„Намаляваме заплатите на експерти в Българската банка за развитие пет пъти – от 10 хиляди на 2 хиляди лв. – пет пъти, защото Българската банка за развитие не работи добре и не се управлява ефективно“. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по БНТ. Той добави, че в надзора на банката работят интелигентни хора, с биографии, но с този ход министерството като принципал отправя ясно послание, че иска по-добри резултати и по-добър контрол.

„За цялата календарна 2022 г. заложената цел на банката са кредити в размер на 342 млн. лв. за фирмите, а към края на август ББР е подкрепила бизнеса с едва 60 млн. лв. Към момента изпълнението е много слабо и моята оценка е Слаб 2. Пишем двойка на Надзорния съвет и намаляваме заплатите им“, добави Пулев.

Той съобщи, че от понеделник, 19 септември, в ББР тече одит от Сметната палата.

„Такъв одит се случва за първи път от 15 години – откакто ББР е създадена”, отбеляза министърът и подчерта, че препоръките на този одит трябва да се изпълнят от следващия министър на иновациите – принципал на банката.

„Ще предложим нови хора в Надзорния съвет на ББР, които имат нужната компетентност и визия, за да работи банката по-добре. Основната цел ще бъде да се подпомагат по-целенасочено микро-, малките и средни предприятия, които са гръбнакът на икономиката“, каза министърът.

Той обяви, че категорично няма да се променя лимитът от 5 млн. лв. за отпускане на кредит. В момента средната сума за отпускане на кредит е 350 000 лв., поясни той и каза, че трябва да се разшири продуктовият портфейл на банката.

По думите му, Министерството на иновациите и растежа разработва две мерки, с които да се подобри работата в институцията. Първата е да се насърчи съфинансирането, като ББР участва като съкредитор по големи експозиции, но само и единствено при условие, че те се управляват от друга голяма международна институция, която да бъде водеща и с безспорна репутация. Втората мярка е да се насочат част от кредитите през публичните пазари, в т.ч. Фондовата борса.

„На тези пазари цялата информация и документи по кредитите, облигациите, договорите ще бъдат публични. Ние сме за чисти и прозрачни процеси. Не искаме тези договори да бъдат заключени някъде в някое чекмедже или архив, а да са видими и публично достъпни“, допълни министърът идеята на МИР за насочване на част от кредитите на ББР към Фондовата борса.

Припомняме, че от Дивидент" първи съобщихме, че на 08.09.22 представители на Министерството на иновациите и растежа са влезнали на изненадваща проверка в Българската банка за развитие.

През месец юни имаше рокади на върха на ББР. Тогава стана ясно, че тогавашните изпълнителни директори Владимир Георгиев и Живко Тодоров напускат банката и за председател на Управителния съвет и изпълнителен директор е назначена Марияна Петкова, която от 2006 до 2021 г. е начело на "Прокредит Банк". Позициите си тогава си запазиха назначените от Кирил Петков (като служебен министър на икономиката) Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев.

Етикети:
Сметна палата, ББР, одит
Още от Бизнес