"Лукойл": Отмяната на износа на горива е равна на край на дерогацията още от декември 2023 г.

09:31, 18 ноември 2023
ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се разбраха даденото от Европейската комисия изключение от общата за ЕС забрана за вноса и преработката на руски петрол да отпадне в два етапа
Позиция на "Лукойл"
Ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ заявява готовност да окаже активно съдействие

„Лукойл Нефтохим Бургас“ АД заявява, че отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г.

Това се казва в позиция на компанията във връзка с обявената договореност между управляващите партии в Народното събрание относно дерогацията за внос на руски петрол.

Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар.

С оглед вероятните негативни последици от това намерение, призоваваме съответните институции към диалог за намиране на изпълнимо безрисково решение. Ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ заявява готовност да окаже активно съдействие по този въпрос.

Вчера (17.11) ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се разбраха даденото от Европейската комисия изключение от общата за ЕС забрана за вноса и преработката на руски петрол да отпадне в два етапа.

Предвижда се на 1 януари 2024 г. да се спрат квотите за износ към Украйна и други страни извън ЕС на нефтопродукти, преработени от руски петрол. На 1 март 2024 г. трябва да спре окончателно и вносът на руски суров петрол за преработка в бургаската рафинерия "Нефтохим".
Етикети:
"Лукойл", дерогация
Още от Бизнес