Хартиената трудова книжка окончателно остава в историята

14:19, 26 септември 2023
Трудовата книжка става електронна от 1 юни 2025 г.
Трудовата книжка става електронна от 1 юни 2025 г.

Парламентът прие окончателно законодателни промени, според които трудовата книжка става електронна от 1 юни 2025 г. и ще бъде част от електронен регистър, поддържан от Националната агенция по приходите (НАП). 

До онлайн трудовата си книжка право на достъп ще има всеки работник, както и родителите и настойниците на непълнолетните, но до навършване на 18 години. Електронният трудов запис ще служи като официален документ. Достъп до данните ще има и работодателят, но без данни за заплати и обезщетения, които е получавал работника преди.

В електронната трудова книжка ще се съдържат имената на служителя, ЕГН-то му и това на работодателя, основанието на трудовия договор, датата на сключване на трудовия договор, срокът на договора, ако има такъв, сключването на допълнителни споразумения, ако има, заплатата, кода на населеното място, работното време и запори.

Работодателят трябва да впише в електронната ни трудова книжка сключването на договор със служител до три дни от подписването му или промяна в трудовите правоотношения. В седемдневен срок от прекратяването на договор промяната трябва да се отрази в електронната трудова книжка.

Законопроектът бе иницииран от депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов и бе приет на първо четене още през месец май. Той се подкрепя от работодателите и синдикатите.

Инициативата се развива няколко седмици след като с промени в закона отпадна друг сочен за ненужен документ - т.нар. син талон на шофьорите.

България е една от последните държави, в които има трудова книжка. Един от аргументите да се предприеме подобна стъпка е загубата на този хартиен документ, което създава проблеми при пенсиониране.

Трудовата книжка ще се ползва за доказване на стажа преди 1997 г., защото данните от този период ги няма никъде другаде.

От Българската стопанска камара смятат, че всичко, което може, трябва да се дигитализира. От 2014 г. се опитваме да бъде въведено електронизиране в отношенията между работодателя и работника, казва Мария Минчева.

Според становище на камарата, една от положителните страни е, че се минимизират негативните при загуба и унищожаване на трудовата книжка или липса на печати и подписи. Отпадането на необходимостта от връчването на уведомление относно сключения трудов договор е друга положителна страна на законопроекта. Отпада и издаването на удостоверение за осигурителен доход и заявление за осигурителен (трудов) стаж.

Етикети:
парламент, НАП, Кодекс на труда, трудова книжка, електронен регистър
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Бизнес