Експерти очакват по-ниски цени за коледните празници

16:21, 04 ноември 2023
"Ще има задържане на цените при основните хранителни продукти - захар, свинско и пилешко месо, сиренето и кашкавала", каза председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища
Очакват се по-ниски цени през декември
Според Владимир Иванов в момента пазарът е стабилизиран

"Очакват се по-ниски цени за коледните и новогодишни празници. Очакваме по-евтин декември в сравнение с 2022 година. Ще има задържане на цените при основните хранителни продукти - захар, свинско и пилешко месо, сиренето и кашкавала. Има намаление на олиото и маслото. Плодовете и зеленчуците са на по-високи цени вследствие на лошата реколта - очакват се по-високи цени на лука и картофите".

Това коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов пред БНТ. По думите му идеята за намаляване на цените с инициативата "Достъпно за вас" остава и не е имало идея за прекратяването й.

"Мярката трябва да стартира от 15 ноември. Към момента има голямо желание и от големи, и от малки търговки субекти. Инициативата е много добра - дава повече информация на клиента, няма за цел да докара нулеви цени и да ги поддържа дълъг период от време".

Той поясни, че целта е да има избор при ценообразуването, да има прозрачно взаимодействие между търсене и предлагане.

"Става въпрос за 7 продуктови групи, за около 50 продукта, но няма ограничение относно броя на продуктите. Не е мислено за регулиране на цените. Брошурите ще са масово достъпни. Убеден съм, че ефектите от инициативата ще са положителни".

Според Владимир Иванов в момента пазарът е стабилизиран.

Етикети:
цени, храни, Владимир Иванов
Още от Бизнес