"Достъпно за вас": 50 основни хранителни стоки от днес на по-ниски цени

09:01, 15 ноември 2023
Инициативата има за цел да бъдат постигнати трайно ниски цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост
По-ниски цени на храни
След значителни повишения през 2022 г., цените на храните в ЕС продължиха да растат и през 2023 г.

От днес Министерството на икономиката и индустрията, съвместно с всички, които вече са подписали Декларация за партньорство, започва инициативата "Достъпно за вас".

Тя има за цел да бъдат постигнати трайно ниски цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост.

Инициативата ще се реализира поетапно в партньорство между Министерството и отделните търговски вериги, доброволно приемащи условията на инициативата. Обхватът на кампанията предвижда осигуряване на седем продуктови групи от малката потребителска кошница, отговарящи на обичайните изисквания за качество и съдържащи всички необходим продукти за разнообразно хранене.

Кампанията стартира с фокус върху минимум 50 продукта от малката потребителска кошница. От тях най-малко 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията.

Всяка седмица включилите се търговските вериги ще предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи – хляб и зърнени храни, варива, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци, животински и растителни масла и мазнини. Продуктовата кошница за съответната седмица ще се включи в брошурите на веригите, включително и в дигиталните им издания.

След значителни повишения през 2022 г., цените на храните в ЕС продължиха да растат и през 2023 г. Данните за второто и третото тримесечие на тази година показват, че цените на някои артикули регистрират по-бавно покачване. През септември 2023 г. цените на яйцата, маслото и картофите в ЕС са по-високи, отколкото през януари 2021 г. и 2022 г., но не са толкова високи, колкото няколко месеца по-рано, докато цените на зехтина непрекъснато се повишават.

През септември 2023 г. цената на зехтина е била със 75% по-висока от януари 2021 г. През януари 2022 г. цените вече са били с 11% по-високи от същия месец на предходната година, а между септември 2022 г. и септември 2023 г. цените регистрират рязък ръст .

Цените на картофите също се повишиха главоломно. От януари 2021 г. цените на картофите се увеличиха с 53% през септември 2023 г., след пик през юни 2023 г. (+60%).

Що се отнася до цените на яйцата, през септември 2023 г. те са били с 37% по-високи от януари 2021 г. Цените на яйцата се стабилизираха през първите 2 тримесечия на 2023 г. и показаха известен спад през август и септември тази година.

Цените на маслото се развиват по подобен начин. Цените на маслото достигнаха своя връх през декември 2022 г. (+44% в сравнение с януари 2021 г.) и след това бавно започнаха да намаляват. През септември маслото е с 27% по-скъпо от януари 2021 г.

В България годишната инфлация за септември 2023 г. спрямо септември 2022 г. е 6.3%, като са се увеличили цените на голяма част от хранителните продукти, отчита Националният статистически институт.

Етикети:
цени, храна
Още от Бизнес