До няколко месеца 1.2 млрд. лв. от ЕС ще влеят в българската икономика

12:12, 24 януари 2023
Енергийните проекти по Плана за възстановяване са под въпрос, но всички останали ще бъдат реализирани
Вицепремиерът  Атанас Пеканов каза, че всички проекти по Плана за възстановяване, които не са засегнати по темата декарбонизация, ще бъдат реализирани.
"Нека да успокоя всички - инвестиционни проекти, които не са засегнати по някакъв начин по темата декарбонизация и решението на парламента, продължават и ще бъдат реализирани", заяви вицепремиерът Атанас Пеканов

Две оперативни европрограми са в ход и до няколко месеца по тях към бизнеса ще потеглят 1.2 млрд. лева. Това съобщи във вторник министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на бизнес форум в София. Предвидено е 700 млн. лева от тях да са предназначени за фирми с до 400 служители, а останалите  500 млн. лева  - за фирми със служители до 3000 души. Така програмите ще обхванат почти 100% от бизнеса в страната. В същото време вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов каза, че всички проекти по Плана за възстановяване, които не са засегнати по темата декарбонизация, ще бъдат реализирани.

Какво е свършено до момента

Към 2 август 2022 г. е имало само една отворена процедура по Плана за възстановяване и нито една по структурните европейски фондове, заяви министърът на иновациите. Сега предстои класирането на исканията за финансиране по програмите за технологична модернизация, за киберсигурност и за изграждане на фотовалтаични панели и батерии."По структурните фондове работим активно с ЕК, каза министърът на иновациите и растежа. През август нямаше нито една открита програма, но за няколко месеца от ЕК вече одобрени има две структурни програми, уточни той. Парите вече са осигурени, сега отваряме ударно процедури по двете програми и до 3-4 месеца ще "налеем" 1.2 млрд. лева в икономиката", отбеляза Александър Пулев.

Енергийните проекти са под въпрос, останалите - не

Всички други инвестиционни проекти и реформи, които България няма да предоговаря по Националния план за възстановяване и устойчивост, продължават да се движат и трябва да се реализират, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов преди старта на тежките преговори с Европейската комисия за корекции в плана, чиято идея е да се удължи възможно най-дълго работата на въглищните централи, въпреки поетите пред Брюксел ангажименти за декарбонизация на икономиката.

"Нека да успокоя всички - инвестиционни проекти, които не са засегнати по някакъв начин по темата декарбонизация и решението на парламента, продължават и ще бъдат реализирани", заяви Пеканов.

Планът е нов механизъм и това се вижда при всички страни членки, посочи служебният вицепремиер. България успя да навакса забавянето и е една от 11-те държави, които са получили първото плащане, докато останалите 16 държави не са поискали първо плащане или не са го получили към момента, посочи още вицепремиерът и добави, че няколко държави са поискали второ плащане, а само три са го получили до момента.

За България до края на 2026 г. са предвидени общо 6.2 млрд. евро грантове срещу реформи. В края на 2022 г. страната ни успя да получи първото плащане - на стойност 1.37 млрд. лева.

За втория транш, който е 700 млн. евро обаче законодателните реформи, които трябва да се отчетат пред Европейската комисия, са в пъти повече от тези за първия транш. За да поиска плащането от Европейската комисия и тя да го одобри, институциите трябва да направят заявените от тях самите реформи. Става въпрос за прилагането на общо 66 мерки в различни сфери - от борба с корупцията и енергетика, през обществени поръчки и електронно управление.

Още от Бизнес