Държавата обяви "най-голямата инвестиция в историята" от Саудитска Арабия

16:37, 24 май 2023
Саудитска компания придобива кулите за мобилната мрежа на БТК, които към момента се управляват от United Group
Саудитска компания придобива кулите за мобилната мрежа на БТК

Най-голямата саудитска инвестиция в България се очаква да стартира до седмици. Това съобщи в сряда Министерството на икономиката и индустрията по повод среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с Мохамад Алхакбани, главен изпълнителен директор на саудитската компания Tawal.

Компанията Tawal възнамерява да придобие 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи в България на БТК, които към момента се управляват от United Group. Освен това става ясно, че подобни сделки арабската компания смята да сключи и в Словения и Хърватия.

Общата сума на сделката за инфраструктурата в България, Словения и Хърватска възлиза на 1.2 млрд. евро. Все още се изчакват детайлите колко от тях са за мрежата в България, но със сигурност това ще бъде най-голямата единична саудитска инвестиция у нас, казват от министерството.Коя е компанията от Саудитска Арабия

Tawal е дъщерно дружество на саудитския телеком STC. Основните дейности на компанията включват проектиране, изграждане и управление на консолидирани телекомуникационни инфраструктурни съоръжения, които позволяват най-съвременна и модулна свързаност. На 20 април Tawal и United Group  са подписали споразумение за осъществяване на сделка по придобиване на пасивната инфраструктура на БТК. Заедно с това United Group (собственик на БТК) продава 100% от пасивната инфраструктура на мобилните си мрежи в България, Хърватия и Словения на TAWAL. Предварителните оценки са, че около 60% от придобиваните активи по сделката са в България.Детайли 

През последните месеци имаме изключително интензивни контакти на държавно ниво между България и Кралство Саудитска Арабия, казва икономическият министър Никола Стоянов. Той е пътувал два пъти до Рияд през последните месеци, а на посещение в страната ни е посрещнал и министъра на икономиката и планирането на Саудитска Арабия. 

Директорът на Tawal Мохамад Алхакбани е казал, че компанията планира поетапно разширение в Европа, а плановете им са да ситуират регионален хъб в София.

В съобщение на продавача United Group се посочва, че сделката над от 4 800 кули

"Продажбата мобилните кули следва тенденцията в индустрията за разделяне и монетизиране на инфраструктурата на мобилните кули от телекомуникационни оператори в Европа и по света. Постъпленията от продажбата ще позволят на United Group значително да намали бизнеса, освобождавайки паричен поток за бъдещ растеж. Транзакцията ще даде възможност за продължаване на инвестициите в мобилната мрежа, включително планове за внедряване на 2000 допълнителни обекта през следващите 20 години, което ще позволи на United Group да продължи да предоставя висококачествени услуги на своите клиенти в дългосрочен план", се казва в съобщението, обявяващо сделката. 

Сделката е първата инвестиция, направена от TAWAL в европейския телекомуникационен сектор. TAWAL е най-големият интегриран доставчик на информационна инфраструктура в региона на MENA и притежава портфолио от повече от 16 000 мобилни кули.

Банката Goldman Sachs е действала като финансов съветник на United Group по сделката.

Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Бизнес