Berkshire Hathaway отчита 40% скок в оперативните печалби

13:31, 05 ноември 2023
Компанията разполага с рекордна сума пари, тъй като Уорън Бъфет видя малко възможности за сключване на сделки.

Инвестиционният фонд Berkshire Hathaway на легендарния инвеститор Уорън Бъфет отчете голям скок в оперативните печалби за третото тримесечие, като разполага с рекордна сума пари, тъй като Бъфет видя малко възможности за сключване на сделки.

Оперативните печалби на базирания в Омаха конгломерат – които включват печалбите, направени от безброй изцяло притежавани бизнеси като застраховане, железопътни линии и комунални услуги – възлизат на 10.761 милиарда долара през последното тримесечие. Това е с 40.6% повече от спечелените 7.651 милиарда долара през същото тримесечие преди година.

Berkshire държеше рекордно ниво на парични средства в края на септември - 157.2 милиарда долара - надминавайки най-високото ниво от 149.2 милиарда долара, поставено през третото тримесечие на 2021 г.

„Оракулът от Омаха“ се възползва от нарастващата доходност на облигациите, изкупувайки краткосрочни съкровищни ​​бонове с доходност от поне 5%. Конгломератът притежава такива инвестиции на стойност 126.4 милиарда долара в края на третото тримесечие, в сравнение с около 93 милиарда долара в края на миналата година.

Дейността по обратно изкупуване на акции продължи да се забавя, тъй като акциите на Berkshire избухнаха до рекордно високо ниво през тримесечието. Фирмата е похарчила 1.1 милиарда долара за обратно изкупуване на акции, като общата сума за деветте месеца достигна приблизително 7 милиарда долара.

Акциите на Berkshire клас А се повишиха с почти 14% тази година.

Компанията на Бъфет отчете значителна инвестиционна загуба от 24.1 милиарда долара през третото тримесечие, която до голяма степен идва от спад в големия й дял в Apple. Акциите на производителя на iPhone паднаха с 11.7% през тримесечието, но след това се повишиха с над 3%.

Още от Бизнес