Задачата с облигационните емисии става все по-сложна

11:05, 30 ноември 2023
Oт 2024 г. за банките в сила ще влезе регулацията, свързана с минималните изисквания за собствен капитал и приемливи задължения
Oт 2024 г. за банките в сила ще влезе регулацията, свързана с минималните изисквания за собствен капитал и приемливи задължения

Банките в България несъмнено ще изпратят силна година с исторически високи печалби, въпреки сътресенията в икономиката, причинени предимно от напрежението във външната среда. Следващата обаче се очаква да предложи предизвикателства. Те са преди всичко регулаторни и произтичат от често надгражданите изисквания на европейско ниво.

Новата регулация, която приковава вниманието

По-конкретно от 2024 г. в сила ще влезе регулацията, свързана с минималните изисквания за собствен капитал и приемливи задължения (MREL), която е част от Директивата на Европейския съюз за възстановяване и преструктуриране на банки.

За да се адаптира MREL към специфичните характеристики на всяка банка, като размер, бизнес модел, модел на финансиране и рисков профил, се предвижда органите за преструктуриране на ЕС, след консултации с пруденциалните надзорни органи (в България това е БНБ, като най-големите четири банки са към европейския Единен съвет за преструктуриране), да определят индивидуални цели.

Как се случва

От банките като цяло се изисква да пласират капиталови или дългови инструменти. В повечето случаи при банките, които са част от голяма международна група, това се случва чрез подчинен срочен дълг от международната група. В отчетите на четирите най-големи банки в България може да се види, че в периода от 2021 до началото на 2023 г. на по няколко транша са си набавили ресурс именно по този начин. Някои големи, а и по-малки банки разчитат на пазарно финансиране.

Например в края на месец май „Ти Би Ай Банк“ съобщи, че е започнала публично предлагане на облигации, структурирани да отговарят на изискванията за инструменти на приемливите задължения (MREL). Размерът на емисията, насочена към институционални и индивидуални професионални инвеститори, бе до 200 броя облигации на обща номинална и емисионна стойност на до 20 000 000 евро, които са в рамките на общ размер на емисията от до 700 броя облигации с обща номинална стойност до 70 000 000 евро. Годишният лихвен процент бе в рамките на 8.50 до 9.00%. Падежът на облигацията бе 3 години, с възможност за изплащане 1 година преди падеж.

Две седмици по-късно банката обяви, че е пласирала 10 млн. евро от емисията. Беше съобщено, че са регистрирани поръчки за 1.5 пъти над емисията, което показва интерес от различни инвеститори.

Годишният лихвен процент на облигациите бе 9%, а падежът им е през 2026 г., като банката има право да ги изплати предсрочно през 2025 г.

Списъкът на облигационери включва пенсионни фондове, управляващи дружества, застрахователни и държавни компании.

В коментар на изпълнителния директор Лукас Турса бе посочено, че се обмисля възможността за допълнително предлагане на облигации от същата емисия.

Към края на третото тримесечие на годината Ти Би Ай показва стабилни финансови резултати като нетна печалба на банката достига 27.2 млн. евро. Банката отчита и ръст на активите от 55% на годишна база, достигайки 1,35 млрд. евро. Кредитният й портфейл също нараства до 979 млн. евро в края на септември 2023 г., а депозитите достигат 1 млрд. евро.

Набирането на останалата част от емисията обаче може да се окаже не толкова лесна задача за банката, защото ситуацията на финансовите пазари днес не изглежда особено добра, а доходностите по дълговите емисии се повишиха на рекордно високи нива.

„DIVIDEND“ изпрати въпроси до банката дали възнамерява да пласира облигации от същата емисия до края на годината. Както и каква доходност очаква, след като през юни бе постигнат 9% годишен купон . До редакционното приключване на статията не бе получен отговор.

Етикети:
банки, облигации
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Банки