В състезанието на избор на управител на БНБ на ход са ПП-ДБ

10:15, 03 юли 2023
Засега изглежда, че трима кандидати ще спорят за позицията на гуверньор
Засега изглежда, че трима кандидати ще спорят за позицията на гуверньор на БНБ

Процедурата по избор на управител на БНБ е в ход, като до дни трябва да станат ясни всички кандидати в надпреварата. Със себе си този процес може да внесе допълнително напрежение между формациите в управляващото мнозинство ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", тъй като се очаква всяка от тях да има свой кандидат в напредварата.

Засега са ясни две имена, които ще участват в състезанието. ГЕРБ-СДС издигат за нов мандат на поста сегашния гуверньор Димитър Радев. Евроскептичната партия "Възраждане" номинира Любомир Христов. 

Още преди седмица от ПП-ДБ дадоха заявка, че ще имат свой кандидат, но досега не са го представили. В парламентарните кулоари се спекулира, че формацията отново може да заложи на депутата Андрей Гюров или да пробва Даниел Лорер, който наскоро претъпя неуспех с кандидатурата си за еврокомисар, където загуби от кандидата на ГЕРБ Илиана Иванова.

Бившият финансов министър Симеон Дянков също каза, че би участвал в състезанието, ако то не е предрешено, а водещ финансист от ДБ посочи, че на подобна кандидатура трябва да се гледа изключително сериозно.

В предишните няколко парламента беше откривана процедурата за избор на управител на БНБ, но до приключването й така и не се стигна. Най-сериозна бе перспективата за избор на гуверньор по време на управлението на т.нар. четворна коалиция около правителството на Кирил Петков. Тогава "Има такъв народ" издигна Любомир Каримански, а ПП - Андрей Гюров. В крайна сметка обаче нито една от номинациите не събра достатъчно подкрепа и начело на централната банка остана Димитър Радев, макар че мандатът му изтече още през юли 2021 г.

Засега ДПС, "Има такъв народ" и БСП не дават заявка, че ще се възползват от правото си да издигнат кандидати.

На 23 юни Народното събрание одобри без дебати процедурните правила за избор на управител на Българската народна банка. Срокът за предложения на кандидати е 14 дни от приемането на правилата и се правят от парламентарните групи. Допуснатите до процедурата ще бъдат изслушани в бюджетната парламентарна комисия преди да бъдат гласувани в пленарната зала.

Още от Банки